metro_erga_1.jpg
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρ. Αρσένης ζητά από την Κομισιόν να δεσμευτεί για τη συνέχιση χρηματοδότησης του έργου, ώστε να μην κινδυνεύσει από τυχόν καθυστέρηση για το θέμα των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου >>>

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του μετρό Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που αναθεωρηθεί η μελέτη του σταθμού Βενιζέλου, ζήτησε -με ερώτησή του προς την Κομισιόν- ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης. Η ερώτηση κατατέθηκε μετά το ζήτημα που προέκυψε με την αποκάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων στο συγκεκριμένο εργοτάξιο (του σταθμού Βενιζέλου).

Σε δήλωσή του μετά την κατάθεση της ερώτησης, ο κ. Αρσένης υποστήριξε ότι η αναθεώρηση της μελέτης του σταθμού Βενιζέλου δεν απειλεί τη χρηματοδότηση του έργου, όπως υποστηρίζει η Αττικό Μετρό, και προς τούτο ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής ζήτησε, «να σταματήσει άμεσα η προσπάθεια εκφοβισμού της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης», ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαίο να καθυστερήσει ο σταθμός Βενιζέλου, προκειμένου να βρούμε τεχνική λύση στο πώς θα κατασκευάσουμε έναν πανευρωπαϊκά μοναδικό σταθμό μετρό στην Ευρώπη, όπου η πλούσια ιστορία της πόλης μας θα συνδυάζεται με τις σύγχρονες υποδομές».

«Αν διατηρήσουμε τα ευρήματα της Βενιζέλου στη θέση τους, σε λίγα χρόνια δεν θα είμαστε απλά υπερήφανοι για την επιλογή αυτή, αλλά θα μας φαίνεται αυτονόητη.

Θα μας φαίνεται ακατανόητο πώς ήταν δυνατό να συζητούσαμε την μεταφορά των ευρημάτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Όπως μας είναι αδύνατο να σκεφτούμε την μεταφορά της Αρχαίας Αγοράς στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, προκειμένου να κατασκευαστεί σταθμός μετρό στην θέση της», κατέληξε.

Στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου ήρθε στο φως -μεταξύ άλλων- ο κεντρικός οδικός άξονας της βυζαντινής πόλης της Θεσσαλονίκης σε ολόκληρο το πλάτος του και σε μήκος 75 μέτρων, στρωμένος με μαρμάρινες πλάκες.