Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας. Oι επαφές διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσαν την εφαρμογή του προγράμματος. Έχουμε δρόμο ακόμα, δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. >>>
Έχουμε δρόμο ακόμα, δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτές τις μέρες με την τρόικα. Σε ερώτηση αν την Κυριακή θα τελειώσουν οι διαβουλεύσεις, απάντησε όχι, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα το τελευταίο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή.

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την Καθημερινή η συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, οι οποίες διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα, αφορούσαν την εφαρμογή του προγράμματος. Ειδικότερα, αφορούσαν τον προϋπολογισμό του 2013, την απόδοση των μεταρρυθμίσεων και τη δράση-ορόσημο του Μαρτίου, που αφορά τον προγραμματισμό των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρας, μετά τη σύσκεψη με την τρόικα, αποχώρησε για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη.

Στην πρωινή συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), θα έχουν και μια τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την προσεχή Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη.

Οι αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων στο επίκεντρο των συνομιλιών

Επίορκους, υπαλλήλους που προσελήφθησαν με πλαστά στοιχεία και αδικαιολογήτως απόντες, αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις της τρόικας για απολύσεις. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσδοκούν ότι μέσω των ελέγχων που πραγματοποιούνται θα εντοπιστούν 7.000 με 8.000 περιπτώσεις υπαλλήλων που μέχρι το τέλος του 2014 (ώστε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομικές διαδικασίες) θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

Οι επικεφαλής της τρόικας πιέζουν για την άμεση επίλυση του ζητήματος, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο είναι και προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου. Μάλιστα όταν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν ότι ένα μήνα πριν ήταν σίγουρος για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου ο κ.Στουρνάρας αντέτεινε πως «τώρα δεν εξαρτάται από εμένα».

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία με την τρόικα να έχει δώσει το «πράσινο φως» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αντιλαμβάνεται πλέον και η ίδια ότι οι οφειλέτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο του προγράμματος εν όψει της συνάντησης τους (εκτός απροόπτου την Πέμπτη) με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στην «Κ» ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες είναι μακρύς ο δρόμος για να συγκλίνουν οι δύο πλευρές στο θέμα των απολύσεων.

Στην αυριανή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα θα συζητηθούν:

1. Η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η τρόικα είναι ικανοποιημένη από την διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά και προβλέπει τη διαγραφή των οφειλών που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Σε παλαιότερη έκθεση που είχε υποβληθεί στην κυβέρνηση αναφερόταν ότι το 80% από τα 55 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν και θα πρέπει να διαγραφούν και να ασχοληθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός μόνο με την είσπραξη των υπολοίπων οφειλών. Μετά το βήμα αυτό, η τρόικα πείσθηκε για την ανάγκη να ρυθμισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει δύο ή τρεις προτάσεις που θα συζητηθούν με την τρόικα. ΟΙ ανωτέρω προτάσεις έχουν ένα κοινό σημείο: Οτι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι οφειλέτες μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στο ελληνικό δημόσιο. Για τους υπόλοιπους θα συνεχίσουν να λαμβάνοντα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Στις συζητήσεις θα αποφασισθούν το ύψος των δόσεων, του επιτοκίου καθώς και της ελάχιστου ποσού. Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει περισσότερες δόσεις ωστόσο δεν θα χαρίζει προσαυξήσεις και πρόστιμα.

2. Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στην τρόικα τα στοιχεία των ελέγχων για τον μήνα Φεβρουάριο, όπως αναφέρουν στελέχη του. Μετά την απογοητευτική εικόνα του Ιανουαρίου και την ανάληψη της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων από τον κ. Χ. Θεοχάρη, ο ελεγκτικός μηχανισμός φαίνεται να δραστηριοποιείται και να βελτιώνει τις επιδόσεις του. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκαν 34 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις (από 4 τον Ιανουάριο). Στόχος είναι να ελεγχθούν 330 μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Επίσης, ολοκληρώθηκαν 88 προσωρινοί έλεγχοι (από 24 τον Ιανουάριο) σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ολοκληρώθηκαν 105 έλεγχοι (από 33 τον Ιανουάριο) σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου.

3. Η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής σύσκεψης βρίσκεται το «κλείσιμο» του προϋπολογισμού του 2012 και η πορεία του φετινού προϋπολογισμού κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Αν και δεν υπάρχει πλήρης εικόνα της πορείας των εσόδων κατά τον Φεβρουάριο, ωστόσο στελέχη του οικονομικού επιτελείου παραδέχονται ότι οι έμμεσοι φόροι και τον δεύτερο μήνα του 2013 κινήθηκαν πτωτικά, δεδομένου ότι και η αγορά βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Η εικόνα των εσόδων προβληματίζει τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και την τρόικα, αλλά σε αυτόν τον έλεγχο δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από την πλευρά των δανειστών να πιέσουν για νέα μέτρα. Αλλωστε και ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε από την περασμένη Κυριακή ότι νέα μέτρα δεν μπορεί να λάβει η κυβέρνηση.

4. Απολύσεις. Η τρόικα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα. Αυτές τις μέρες, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας εργάζονται ώστε να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τις αποχωρήσεις δημόσιων από τις αρχές του 2010 μέχρι και το τέλος του 2012. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στο διάστημα αυτό αποχώρησαν 80.072, αλλά ο αριθμός μπορεί τελικά να είναι ελαφρώς διαφοροποιημένος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η κυβέρνηση - βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει - να τοποθετήσει 12.500 υπαλλήλους στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας έως τον Ιούνιο και 27.000 έως το τέλος του έτους. Από αυτούς, μεγάλο μέρος θα πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου εντός του 2014. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται το σχέδιο εντοπισμού 7.000-8.000 επίορκων ή με πλαστά πιστοποιητικά υπαλλήλων για να γίνουν οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο.

5. Στη σύσκεψη του κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες για το μείζον ζήτημα της ρύθμισης των δανείων και για τις αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η πορεία του ΕΣΠΑ, ο νέος επενδυτικός νόμος, ο αγορανομικός κώδικας, αλλά και τα ζητήματα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τιμών.