salami_01.jpg
Ένας στους δύο Έλληνες αγόρασε λιγότερα αλλαντικά το 2012 από όσα αγόραζε το 2011 – Τι δείχνει για τις γαστρονομικές μας συνήθειες έρευνα στο πλαίσιο της ΔΕΤΡΟΠ >>>

 

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές (54%) αγόρασε λιγότερα αλλαντικά τον περασμένο χρόνο σε σχέση με πριν τρία χρόνια ενώ οι προτιμήσεις τους στρέφονται σε φτηνότερα αλλαντικά. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview – We Simply Ask που διενεργήθηκε αυτόν τον μήνα (Μάρτιος 2013) σε ένα δείγμα 650 ατόμων, με σκοπό την αποτύπωση των καταναλωτικών συνηθειών σε σχέση με τα αλλαντικά και της αναγνωρισιμότητας των παραδοσιακών αλλαντικών καθώς και την καταγραφή των αγοραστικών συνηθειών.
Το 47% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι καταναλωτές προτιμούν αλλαντικά τύπου πάριζας αντί για τα παραδοσιακά αλλαντικά λόγω φτηνότερης τιμής. Πολλοί όμως είναι και εκείνοι που δεν αγοράζουν παραδοσιακά αλλαντικά επειδή δεν τα γνωρίζουν (39,8%) ενώ ένα ποσοστό 13,1% των καταναλωτών δεν τα αγοράζουν επειδή δυσκολεύονται να τα βρουν.
Από τα στοιχεία της έρευνας, που παρουσιάστηκε σε ενημερωτική ημερίδα του περιοδικού Meat Place στο πλαίσιο της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Detrop, προκύπτει ότι το 61% των ερωτηθέντων αγοράζει αλλαντικά ενώ το 39% δεν αγοράζει. Ωστόσο το 90% αυτών που δεν αγοράζουν αλλαντικά τα καταναλώνουν με πίτσα, τοστ ή σάντουιτς.
Από όσους δεν καταναλώνουν αλλαντικά ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 82% δεν τα θεωρεί υγιεινά, το 12% δεν τα θεωρεί ασφαλή και το 6% τα βρίσκει ακριβά.
Από αυτούς που καταναλώνουν αλλαντικά το 20%, το κάνει κάθε μέρα, το 54% δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, το 19% δύο με τρεις φορές το μήνα και το 8% σπανιότερα.
Τα αλλαντικά γαλοπούλας έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών(60%)ενώ ακολουθούν τα βραστά αλλαντικά όπως η πάριζα, το παριζάκι, η βραστή ωμοπλάτη και η μορταδέλα (48%), τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος όπως μπριζόλα, ζαμπόν και προσούτο (19,3%), τα σαλάμια αέρος (15,3%), τα βραστά λουκάνικα τύπου Φραγκφούρτης (12,7%) και τύπου «χωριάτικα» με πράσο, ρίγανη κλπ (6,7%).
Οι περισσότεροι καταναλωτές (76%) προτιμούν τα αλλαντικά που τους τα κόβει στον πάγκο ο υπάλληλος ψυγείου και το 24% τα αγοράζει κομμένα σε έτοιμη συσκευασία.
Το 90% αγοράζει αλλαντικά από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το 8% από παντοπωλεία και μίνι μάρκετ και το 2% από ειδικευμένα καταστήματα όπως κρεοπωλεία με αλλαντικά ντελικατέσσεν κλπ.
Το 90% προτιμά προϊόντα μεγάλων επώνυμων εταιρειών και μόνο το 10% από μικρούς τοπικούς παραγωγούς.
Από τα παραδοσιακά αλλαντικά, πρώτο σε προτιμήσεις φαίνεται ότι είναι το χωριάτικο λουκάνικο (το έχει το δοκιμάσει το 83,8%) και ακολουθεί ο παστουρμάς (το δοκίμασε το 39,2%), ο καβουρμάς (20,8%), το σύγκλινο (14,6%), το σαλάμι ωρίμανσης τύπου Λευκάδος (13,8%) το απάκι (7,7%) και η λούτζα (6,2%).