Woman Drinking Glass of Water --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου της ΕΥΑΘ και καθηγητή γεωλογίας στο ΑΠΘ, Σπυρίδωνα Σκλαβούνου – Εκφράζει ενστάσεις για την πώληση της ΕΥΑΘ >>>

 

Σοβαρές επιφυλάξεις για την επικείμενη πώληση της ΕΥΑΘ και την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες διατηρεί ο πρώην αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της, καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπυρίδων Σκλαβούνος.

Ο κ. Σκλαβούνος, ο οποίος υπηρέτησε στη θέση του αντιπροέδρου από το 1999 έως το 2004, εστιάζει τις ενστάσεις του κυρίως στο ζήτημα του ποιοτικού ελέγχου του νερού, το οποίο, ως γνωστόν, θα προσφέρεται στον ιδιώτη επενδυτή ως πρώτη ύλη από την ίδια τη φύση.

«Αυτός που θα επενδύσει στην ΕΥΑΘ είναι προφανές ότι θα το κάνει για να βγάλει κέρδος», λέει ο κ. Σκλαβούνος και προσθέτει: «Υπάρχουν δύο τρόποι, για να επιτύχει αυτόν το σκοπό: είτε θα αυξήσει την τιμή του νερού είτε θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα».

Η τιμολογιακή πολιτική

Οσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, ο κ. Σκλαβούνος σημειώνει ότι η τυχόν αναπροσαρμογή της θα αποτελέσει ενδεχομένως αντικείμενο εκ των προτέρων συμφωνίας του κράτους και του ιδιώτη επενδυτή ή προϊόν απόφασης του νέου μάνατζερ. «Σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα παραχωρήσουν την επιχείρηση σε ιδιώτες και θα αποφασίσουν αυξήσεις θα πρέπει να αναλάβουν τις πολιτικές και κοινωνικές ευθύνες των επιλογών τους», παρατηρεί.

Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα, ο ίδιος εκτιμά πως η μείωσή τους δεν αναμένεται να προέλθει από τη συρρίκνωση του αριθμού του εργαζομένων, καθώς η επιχείρηση δεν παρουσιάζει σήμερα πλεόνασμα προσωπικού. «Δεν τίθεται προς το παρόν θέμα απολύσεων», λέει.

sklavounos

«Πιστεύω πως η ΕΥΑΘ πρέπει να πωληθεί πολύ ακριβά», λέει ο Σπυρίδων Σκλαβούνος

Ιδιαιτέρως κατηγορηματικός είναι, ωστόσο, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, όταν αναφέρεται στο ζήτημα της επεξεργασίας του πόσιμου νερού.

«Φοβάμαι μήπως αυτός που θα αναλάβει τη διαχείριση της επιχείρησης θελήσει να καταγράψει κέρδη σε βάρος της ποιότητας του νερού που διατίθεται προς κατανάλωση στο ευρύ κοινό. Δεν υποστηρίζω ότι αυτό όντως θα συμβεί, ούτε μπορώ εκ των προτέρων να κατηγορήσω τον οποιονδήποτε σοβαρό επενδυτή. Ανησυχώ, πάντως. Ο έλεγχος της ποιότητας δε σηκώνει ”σαλτανάτια” από ιδιωτικά κεφάλαια, δηλαδή κινήσεις ή επιδείξεις ανούσιου εντυπωσιασμού».

Για τον κ. Σκλαβούνο η λειτουργία του συστήματος υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από τον ποταμό Αλιάκμονα απαιτεί συνεχή και υπεύθυνη παρακολούθηση.

«Μιλάμε για ένα ποτάμι με ελεύθερη, ανοικτή ροή επί πολλά χιλιόμετρα, το οποίο υποδέχεται συχνά γεωργικά λύματα και φυτοφάρμακα. Τα νερά του Αλιάκμονα καταλήγουν σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, όπου οι διαδικασίες καθαρισμού είναι σήμερα άριστες και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Ο έλεγχος είναι και οφείλει να παραμείνει αυστηρός. Δε σηκώνει αστεία ούτε εκπτώσεις ο καθαρισμός του νερού. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία για κανένα λόγο», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ.

«Αξίζει πολύ περισσότερα!»

Ο κ. Σκλαβούνος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ, όταν έλαβε χώρα η πρώτη μετοχοποίηση της επιχείρησης το 2001, με τη διάθεση του 26% των μετοχών της στο ευρύ επενδυτικό κοινό και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από την επιλογή εκείνη το Δημόσιο είχε καταγράψει έσοδα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν εισέρρευσαν στα ταμεία της εταιρίας.

Εύλογο είναι το ερώτημα, εάν το τίμημα που επιδιώκει να εξασφαλίσει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο ανταποκρίνεται στην αξία της εταιρίας.

«Αν ισχύουν οι αριθμοί που έχω ακούσει, θεωρώ πως το τίμημα είναι πολύ χαμηλό. Πιστεύω πως η ΕΥΑΘ αξίζει πολύ περισσότερα. Ας μην ξεχνάμε πως ο επενδυτής θα αποκτήσει μία εταιρία που είναι σήμερα κερδοφόρα, ενώ την πρώτη ύλη θα την παίρνει από τον… Θεό. Συνεπώς, πιστεύω πως η επιχείρηση πρέπει να πωληθεί πολύ ακριβά», καταλήγει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ.


Το κείμενο του Γιώργου Μούλκα δημοσιεύτηκε στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής