oryxeio_xrysou_01.jpg
Οι μοναχοί βάζουν επιστήμονες να γνωμοδοτήσουν για την επικινδυνότητα και την οικολογική διάσταση της επένδυσης >>>

 

Ξεκάθαρη απάντηση για τα κόστη, αλλά και τα οφέλη των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής, ζητά το Άγιο Όρος, το οποίο προτίθεται να αναθέσει την έρευνα σε ειδικούς επιστήμονες.

Την είδηση μετέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος του σώματος, Χάρης Αηδονόπουλος. Όπως είπε, οι μοναχοί έχουν θορυβηθεί από τις εξελίξεις στην περιοχή και ελπίζουν να μπει τέλος στην ένταση μετά το πόρισμα των επιστημόνων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα, υπήρξε ένταση μεταξύ του εκπροσώπου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και του δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα, από τη μία και του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλου και κατοίκων. Οι πρώτοι υποστήριζαν ότι η εξόρυξη δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο περιβάλλον και θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ ο κ. Μυλόπουλος και οι κάτοικοι χαρακτήρισαν την επένδυση προβληματική και με αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα. Όπως είπαν, αφενός επηρεάζει αρνητικά την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη και αφετέρου διχάζει την τοπική κοινωνία και καταστρέφει το περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να συναινέσουμε ή μη σε μία επένδυση αν δεν έχουμε μία καθαρή εικόνα» και προανήγγειλε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση.