dei_logariasmos_01.jpg
Τι επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μ. Λαμτζίδης – Πού και γιατί αντιδρά η Δημοκρατική Αριστερά >>>

 

Την παράταση της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το 2013 ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων από το Σεπτέμβριο 2013.

«Το θέμα αυτό λύθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη. Όπως είπε, το Συμβούλιο έκρινε πως το ειδικό τέλος μπορεί να επιβληθεί μόνον για περιορισμένο χρονικό διάστημα, επειδή, διαφορετικά, μετατρέπεται σε φόρο, ο οποίος, για να επιβληθεί, πρέπει να ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες.

Ο κ. Λαμτζίδης εξέφρασε την επιφύλαξη ότι «δεν αποπκλείεται να γίνει νόμος κι ας μην είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα» και υπογράμμισε πως, σε μια τέτοια περίπτωση «θα ανοίξει νέος κύκλος αγωγών στα δικαστήρια», με κίνδυνο να μπλοκάρουν τα δικαστήρια με ανεκδίκαστες υποθέσεις. «Η ίδια η πολιτεία, με αντιφατικές ενέργειες, τροφοδοτεί την αρνησιδικία», είπε.

Ισχυρή διαφωνία στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί το χαράτσι το 2013 και να μετατεθεί για το 2014 ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας εκφράζει η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας πάντως πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί σε συναντήσεις, στις οποίες παρευρέθηκε η ΔΗΜΑΡ. «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας. Η κυβερνητική δέσμευση για 'σταδιακή διόρθωση των αδικιών' πρέπει να υλοποιηθεί» τονίζεται σε ανακοίνωση.