Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε πως η Ελληνική ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή και εφιστά την προσοχή προς την Τουρκία. Παράλληλα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οριοθετήσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με τις τρίτες χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετώντας την έκθεση για τον ευρωπαϊκό οδικό ενεργειακό χάρτη μέχρι το 2050, αναγνώρισε πως η Ελληνική ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή. Μάλιστα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εργαστεί προς την πλευρά της οριοθέτησης των ΑΟΖ όλων των Ευρωπαϊκών κρατών με τρίτες χώρες. Το σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι δεν παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματά της, αφού η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα παραμείνει εθνική υπόθεση.
Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο και αντιδράσεις για την καταψήφιση των δυο άρθρων που αφορούσαν τις ελληνικές θέσεις, τελικά όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την έκθεση για την ελληνική ΑΟΖ με ψήφους 505 υπέρ και 91 κατά.
Από διπλωματικής πλευράς είναι πολύ σημαντική η κίνηση αυτή, αφού για πρώτη φορά αναγνωρίζεται επίσημα σε ευρωπαϊκό έγγραφο η σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, ως ευρωπαϊκού προμηθευτή και παραγωγού.