kypros_euro_01Χαρακτηρίζει “ακατανόητη” την απόφαση του Eurogroup – Επισημαίνει τον κίνδυνο από τον “πανικό των καταθετών” >>>

«Ακατανόητη» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο πρόεδρος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Νούλας, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

«Το σύστημα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των καταθετών. Αν πληγεί η εμπιστοσύνη, αν δημιουργηθεί πανικός των καταθετών, τίποτα δεν μπορεί να σώσει μία οικονομία», υπογράμμισε ο καθηγητής. Πρόσθεσε πως «κανένα τραπεζικό σύστημα δεν είναι ασφαλισμένο –ούτε το ελληνικό- αν έχουμε επιδρομή καταθετών», αφού οι τράπεζες διατηρούν μικρό, μόνο, ποσοστό των καταθέσεων εντός τράπεζας και τα υπόλοιπα ή τα επενδύουν, ή τα δανείζουν και δεν είναι δυνατό να τα επιστρέψουν, μαζικά, στους καταθέτες.

Σε μια προσπάθεια διάγνωσης των προθέσεων της Γερμανίας, ο κ. Νούλας υπέθεσε πως «ίσως γίνεται μια προσπάθεια να τιμωρηθεί η Κύπρος για το ‘μαύρο χρήμα’. Όμως, όποιος κι αν είναι ο λόγος» πρόσθεσε «πρέπει να αναλογιστεί κανείς αν αυτό θα σταματήσει στην Κύπρο. Αν όχι, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου», υπογράμμισε.

Μη μπορώντας να εξηγήσει τους όρους που επέβαλε η Γερμανία, ο καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΑΜΑΚ είπε πως «είναι αδιανόητη αυτή η εξέλιξη, εκτός κι αν πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και να μη φύγει παρόμοιο πρόβλημα σε άλλες χώρες».