xreh_02_thumb[1]

Η άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις ρίχνει τους επιχειρηματίες στα σαγόνια των επιτήδειων… >>>

 

Άλλη μια υπόθεση τοκογλυφίας ερευνά η αστυνομία. Πρόκειται για την ιστορία 48χρονης η οποία, μη μπορώντας να πάρει δάνειο από τράπεζα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα από τοκογλύφους, πιστεύοντας ότι θα κατάφερνε να σώσει την επιχείρησή της…

Σύμφωνα με καταγγελία 48χρονης, τον Ιούνιο του 2012, επειδή είχε ανάγκη από χρήματα, ζήτησε από 47χρονο να την συστήσει σε τοκογλύφο. Εκείνος την πήγε σε 67χρονο, ο οποίος της δάνεισε 3.000 ευρώ και πήρε, για ενέχυρο, τα χρυσαφικά της.

Η γυναίκα επέστρεψε το δάνειο –και 5.800 ευρώ ως… τόκους- στον ηλικιωμένο τοκογλύφο, όμως, τον Οκτώβριο του 2012, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να δανειστεί από τράπεζες, επέστρεψε σε αυτόν. Μέσω του 47χρονου –που ήταν, πλέον, συνεργάτης της- δανείστηκε 40.000 ευρώ κι έδωσε ενέχυρο δύο επιταγές πελάτη της, ύψους 50.000 ευρώ.

Ο 67χρονος, όμως, ζητούσε, κάθε μήνα, ως τόκους, 1.500 ευρώ, έως ότου έφθανε η ημερομηνία να “σπάσει” τις επιταγές. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία, για να μη φαίνεται πως έχουν συναλλαγές οι δυο τους, υποχρέωσε την 48χρονη έμπορο να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό και να δανειστεί 50.000 ευρώ, από τον συνεταίρο της, για να πάρει εκείνος το “ζεστό” χρήμα και να καταλήξουν οι επιταγές στα χέρια του 47χρονου.

Επειδή η έμπορος δεν είχε χρήματα για να ξοφλήσει, αναγκάστηκε να… ξαναβάλει ενέχυρο τα κοσμήματά της, αφού, ήδη, είχε δώσει 5.250 ευρώ ως τόκους.

Όταν ο τοκογλύφος της ζήτησε άλλα 1.000 ευρώ ως τόκους, η 48χρονη, μη αντέχοντας άλλο, ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας. Το ραντεβού κλείστηκε για το γραφείο του δικηγόρου των δύο τοκογλύφων κι εκεί, με το που πήραν τα χρήματα (τα οποία ήταν προσημειωμένα) συνελήφθησαν.

Εναντίον των φερόμενων ως δραστών σχηματίστηκε δικογραφία, για τις κατά περίσταση κατηγορίες της «Εκβίασης», «Τοκογλυφίας» και «απλής συνέργειας» στα παραπάνω αδικήματα.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πέρα από τους τόκους, ο 67χρονος θα έπαιρνε, ως εγγύηση για τις επιταγές που “κρατούσε”, 10.000 ευρώ.

Στην κατοχή του 67χρονου, καθώς και σε έρευνα του γραφείου και της οικίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι επίμαχες επιταγές, ιδιωτικά συμφωνητικά και πληθώρα εγγράφων, τα οποία διερευνάται αν σχετίζονται με παρόμοιες πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.