the_punk_syndrome_1Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΔΑΤΖΗ

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού, που είχε γεμίσει την αίθουσα "Σταύρος Τορνές", απέσπασε το ντοκιμαντέρ "Tο σύνδρομο του πανκ", μετά την προβολή του το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. >>>

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Φιλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, προϋπολογισμού μισού εκατομμυρίου ευρώ, όπως αποκάλυψε ο ένας εκ των σκηνοθετών, Τζέι-Πι Πάσι, απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινού.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα έργα και τις μέρες των Pertti Kurikan Nimipäivät, του πρώτου και καλύτερου πανκ-ροκ συγκροτήματος της Φιλανδίας. Τα διανοητικά καθυστερημένα μέλη του συγκροτήματος -ο Πέρτι, ο Κάρι, ο Τόνι κι ο Σάμι- παίζουν τη μουσική τους με περηφάνια και στιλ.

Τους ακολουθούμε στο ταξίδι τους από την αφάνεια στη διασημότητα. Τους παρακολουθούμε καθώς μαλώνουν, ερωτεύονται, και περνάνε ατελείωτες μέρες στο στούντιο και σε περιοδεία. Μια ταινία για την ουσία του πανκ. Μια ιστορία ατόμων με αναπηρία που επαναστατούν ενάντια στο mainstream.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία προτιμά να καταγράφει, χωρίς να επιμείνει ιδιαίτερα στις αντικειμενικές δυσκολίες που τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Οι δυσκολίες αυτές είναι ούτως ή άλλως γνωστές σε όλους και αναδεικνύονται -επισήμανε- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τους στίχους του συγκροτήματος.

Η ταινία, η δημιουργία της οποίας κράτησε δύο χρόνια, περιοδεύει εδώ και ένα χρόνο στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία. Περιοδείες όμως κάνει και το συγκρότημα Pertti Kurikan Nimipäivät, η χάρη των οποίων έφθασε μέχρι και το μακρινό Τέξας, όπου εμφανίστηκαν πριν από λίγες μέρες! Γιατί όχι και στην Ελλάδα;