euro_coins_01.jpg

Να μπουν οι τράπεζες στο παιχνίδι της πραγματικής οικονομίας. Αυτό ζητά, με ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη. >>>


Όπως επισημαίνει, απευθυνόμενη στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών  και Δικτύων, “είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η συνδρομή των τραπεζών και η παροχή στήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διότι τα πρώτα σημάδια έως τώρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν οι τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους με κρατικά κεφάλαια, προβλέπουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια καθώς και στα σχέδια αναδιάρθρωσης, εκτός από την σωτηρία τους και προγράμματα ρευστότητας προς την παραγωγική οικονομία”.
Όπως επισημαίνει η βουλευτής, “εάν δεν εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος (με συγκεκριμένο τρόπο αποτύπωσης στα αντίστοιχα σχέδια τους) στην ενίσχυση της ρευστότητας, τότε τα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι καταδικασμένα να αποτύχουν αφού θα απευθύνονται στις ελάχιστες εξαιρέσεις επιχειρήσεων που μπορούν να ανταποκριθούν στην ίδια συμμετοχή για την υλοποίηση των επενδύσεών τους”.
Για την κ. Ξηροτύρη “είναι ανάγκη οι τράπεζες να συνεχίσουν το επιχειρηματικό του έργο προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με την συνεχή παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών”.
Μάλιστα, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν έχει εξασφαλιστεί η τραπεζική συνδρομή στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής ρευστότητας προς αυτές κι αν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να υποχρεώνονται οι τράπεζες στα πλαίσια των υποχρεώσεων  τους λόγω της ανακεφαλαιοποίησης, να εμπλουτίσουν και να εξειδικεύσουν τα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά τους σχέδια καθώς και τα αντίστοιχα σχέδια αναδιάρθρωσης με συγκεκριμένα προγράμματα ρευστότητας προς την παραγωγική οικονομία με λεπτομερής ενέργειες και μετρίσιμα αποτελέσματα”.