EYATH_KTIRIO_KATALIPSI-001.jpg

Διεθνή διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διαχείριση της ΕΥΑΘ Α.Ε. θα προκηρύξει η εταιρία. Είναι το επόμενο βήμα μετά την αλλαγή του καταστατικού της, κάτι που άναψε το πράσινο φως για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού της πακέτου. >>>

 

Ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 51% των μετοχών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο για να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση άλλου 23% των μετοχών.

Το ενδιαφέρον τους, για την απόκτηση του 23% της ΕΥΑΘ Α.Ε. είχαν εκδηλώσει, από το 2009, τρεις εταιρίες του εξωτερικού (από Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία). Πλέον θεωρείται σίγουρο ότι το ενδιαφέρον αυτό θα είναι μεγαλύτερο, αφού μεγάλωσε και το μετοχικό πακέτο που θα διατεθεί.

Η άποψη του προέδρου της ΕΥΑΘ Α.Ε.

«Η ιδιαιτερότητα ότι το νερό είναι μονοπώλιο με κάνει σκεπτικό», παραδέχτηκε μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης. Απέρριψε τα περί «κοινωνικού αγαθού» και εξήγησε πως πωλείται μια κερδοφόρα επιχείρηση επειδή «όταν πάμε στο χασάπη ζητάμε να αγοράσουμε φιλέτο κι όχι κόκκαλα».

Διαφώνησε με τα περί ξεπουλήματος της εταιρίας και υπογράμμισε: «Δεν πουλάμε γην και ύδωρ. Μόνον… ύδωρ πουλάμε. Γίνεται παραχώρηση της διαχείρισης και τίποτε άλλο». Υποστήριξε, δε, πως οι όροι του διεθνούς διαγωνισμού είναι ιδιαίτερα σκληροί, αφού, για παράδειγμα, προβλέπουν η εταιρία που θα πλειοδοτήσει να έχει διαχειριστεί στον τομέα του νερού πόλεις πληθυσμού τουλάχιστον 500.000 κατοίκων.

Όσον αφορά τα κέρδη της ΕΥΑΘ, εξήγησε πως περιμαζεύτηκαν άχρηστες δαπάνες, έγιναν περικοπές της τάξης του 35%, ενώ βοήθησε το ότι η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ήταν μία εταιρία η οποία «πλήρωνε, σε μία πιάτσα που δεν υπάρχει φράγκο», μειώνοντας τα κόστη.

ΣΥΡΙΖΑ: Πουλούν μια εταιρία με αύξηση κερδών

«Μια εταιρία που παρουσίασε αύξηση κερδών κατά 13% πρόκειται να δοθεί βορά στα νύχια του ιδιωτικού κεφαλαίου, εξαιτίας της κυβερνητικής και της τροϊκανής ιδεοληψίας περί ‘μεταρρυθμίσεων’».

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα συνεχίσει να αγωνίζεται «με κάθε τρόπο, για να σταματήσουν τα καταστροφικά (σ.σ. όπως χαρακτηρίζονται) κυβερνητικά σχέδια».