Η Ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol απεκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι διεθνές εγκληματικό δίκτυο με διασυνδέσεις με εγκληματικές οργανώσεις της Τουρκίας έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε δεκάδες χώρες, με την Τουρκία να διαθέτει ηγετική θέση.
«Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η Τουρκία έχει αποτελέσει σχεδόν τη γενέτειρα του στησίματος αγώνων στην Ευρώπη», δήλωσε στους Southeast European Times, ο κ. Μερτ Γιασάρ, του Πανεπιστημίου Galatasaray και μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η έρευνα της Europol απεκάλυψε πως τουλάχιστον 79 αγώνες στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια ήταν στημένοι από εγκληματικό δίκτυο. Η Ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία βάσισε τα συμπεράσματά της σε ανάλυση αναφορών της υπηρεσίας πληροφοριών, 13.000 email και άλλο υλικό, το οποίο προσκόμισε η αστυνομία αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης η Interpol.

Η 18μηνη έρευνα της Europol απεκάλυψε πως το εγκληματικό δίκτυο δραστηριοποιείτο κυρίως εκτός Σιγκαπούρης. Η υπηρεσία ανέφερε πως 151 ύποπτοι δρούσαν στη Γερμανία και 66 στην Τουρκία. Τούρκοι πολίτες είναι μεταξύ των βασικών υπόπτων σε Γερμανία και Ελβετία.

Το προηγούμενο έτος, η μεγαλύτερη έρευνα στησίματος παιχνιδιών στη χώρα, στην οποία εμπλέκονταν μεγάλες επαγγελματικές ομάδες σε περίπου 40 αγώνες, αποκαλύφθηκε από τις Αρχές. Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα της Τουρκίας για τα στημένα παιχνίδια, εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη παρέπεμψαν 93 στελέχη ποδοσφαιρικών συλλόγων, παίκτες και προπονητές για απόπειρα χειραγώγησης αγώνων κατά τη σεζόν 2010-2011.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Αζίζ Γιλντιρίμ, ο πρόεδρος της κορυφαίας ποδοσφαιρικής ομάδας της Τουρκίας, Φενέρμπαχτσε. Στη δίκη, περισσότερα από 40 άτομα κρίθηκαν ένοχοι για στημένα παιχνίδια από τον δικαστή, ωστόσο η ετυμηγορία έχει εφεσιβληθεί.

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου, η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν τιμώρησε κάποιους συλλόγους που εμπλέκονται στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι «αν και υπήρξαν προσπάθειες χειραγώγησης αγώνων, δεν φάνηκαν στο γήπεδο».

Κανένας πρόεδρος από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Τουρκίας δεν έχει τιμωρηθεί.

Η Τουρκία έχει τον υψηλότερο αριθμό στημένων παιχνιδιών στην Ευρώπη, το δε τουρκικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται με όλο και μεγαλύτερη καχυποψία από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, δηλώνουν κορυφαίοι αθλητικοί παράγοντες. Φοβούνται δε, πως αν δεν υπάρξει σωστή αντιμετώπιση, ενδέχεται οι ομάδες τους να αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές στην Ευρώπη. Πιθανές κυρώσεις ίσως είναι ο αποκλεισμός από Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο Μακεδών
Πηγή:Voria