lhsteia_velvendos_20130202_03.JPG

Στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών οδηγήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης. >>>

Και οι τέσσερις -ηλικίας 20, 22, 24 και 25 ετών- μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στην Αθήνα και κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία συνεχίζει την προανάκριση για εμπλοκή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στον εισαγγελέα Εφετών οδηγήθηκαν ο 25χρονος και ο 22χρονος, προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούσαν σε βάρος τους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ο 24χρονος και ο 20χρονος, παραμένουν στην Αντιτρομοκρατική, όπου εξετάζονται.

“Πόλεμος” για τις εκχυμώσεις των δραστών…

Το Σάββατο η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων, καθώς και τα στοιχεία της ταυτότητά τους, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κοζάνης. Στις φωτογραφίες, οι τέσσερις συλληφθέντες φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης.

Έξω από τη ΓΑΔΑ βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής συγγενείς των νεαρών. Η μητέρα του 24χρονου, η οποία είναι γιατρός του ΕΚΑΒ, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι συλληφθέντες κακοποιήθηκαν, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Από την Αστυνομία αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες χτυπήθηκαν κατά τη «δυναμική επιχείρηση» που έγινε στο βαν στο οποίο επέβαιναν μετά τη ληστεία γιατί προέβαλαν αντίσταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες, ο 24χρονος ξυλοκοπήθηκε επί ώρες στα κρατητήρια της Κοζάνης, ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, ο 24χρονος παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες.

Για “βασανισμό κρατουμένων” μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση των εμφανών σημαδιών κακοποίησης που φαίνονται στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ. ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων».

Σχόλιο για τις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν έκαναν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η σύλληψη και η φανερή κακοποίηση των συλληφθέντων στην Κοζάνη βάζει για άλλη μια φορά στα σπίτια των πολιτών μια εικόνα αποκρουστική και τρομακτική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε την προαγωγή της βίας, απ' όποιον κι αν προέρχεται και με οποιοδήποτε τρόπο τη χρησιμοποιεί».

Στην αντεπίθεση το υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Επιμένει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην εκδοχή του «τραυματισμού τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και αντίστασή τους» στην Κοζάνη, σε ό,τι αφορά τα εμφανή σημάδια βιαιοπραγίας εναντίον των τεσσάρων συλληφθέντων στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι όποιος έχει στοιχεία για βασανισμούς συλληφθέντων να τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «αφορισμούς και ισοπεδωτικές γενικεύσεις εις βάρος της ΕΛ.ΑΣ.» που «είναι εξωφρενικοί και επικίνδυνοι».