xyta_mavroraxi_1.jpg

Αποφασισμένη να προχωρήσει στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Μαυροράχη εμφανίζεται η διοίκηση του δήμου Λαγκαδά, η οποία έχει στο πλευρό της και κατοίκους της περιοχής. >>>

Την πρόταση θα καταθέσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα, ο δήμαρχος, Γιάννης Αναστασιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ότι η ανοχή τελείωσε κι ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στον Χώρο του ΧΥΤΑ αλλά και τα συμπληρωματικά έργα.

«Δυο χρόνια τώρα χτυπάω το κουδούνι και δεν απαντά κανείς. Τι άλλο να κάνω», αναρωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης. Υπογράμμισε πως στο Λαγκαδά «δεν κατοικούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας» κι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «να ανοίξουν οι κάτοικοι τον ΧΥΤΑ πάραυτα, στην περίπτωση που υπάρξει σοβαρή δέσμευση από το Φορέα Διαχειρισης Στερεών Αποβλήτων νομού Θεσσαλονίκης.

Πυρ και μανία στο δήμο Θεσσαλονίκης

«Οι εξτρεμιστικές λύσεις πρέπει να αποκλειστούν», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη για το θέμα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και το ενδεχόμενο να κλείσει επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «ο ΧΥΤΑ δεν πρέπει να μείνει κλειστός ούτε για λίγες ώρες. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι δεν μπορεί τα σκουπίδια και το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνονται προπέτασμα για επιδιώξεις», πρόσθεσε.

Ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας υπογράμμισε πως «δεν μπορεί δέκα άτομα να κλείνουν δρόμους, Σταθμούς Μεταφόρτωσης και ΧΥΤΑ» και τόνισε πως, αν υπήρχε πρόβλημα, ο δήμαρχος Λαγκαδά θα μπορούσε να προσφύγει, στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων νομού Θεσσαλονίκης. Επισήμανε, δε, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης «είναι ο μόνος που κάνει αποκομιδή απορριμμάτων με τράκτορες κι όχι με απορριμματοφόρα, άρα θα έπρεπε να εξαιρεθεί από οποιονδήποτε αποκλεισμό, αφού δεν επιβαρύνει το περιβάλλον».

Για τον κ. Παππά «χρειάζεται συνεννόηση, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μπουν σε δοκιμασία ολόκληρη η Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοί της».

Αποχωρεί ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ

«Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να λυθεί το θέμα της επέκτασης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για να ανακουφιστεί η περιοχή του Λαγκαδά από περιβαλλοντικά προβλήματα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Βόλβης και, ως αύριο, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γαλαμάτης, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Ο κ. Γαλαμάτης είπε πως αντιλαμβάνεται «τις ανησυχίες του δημάρχου Λαγκαδά για τις καθυστερήσεις του περιφερειακού σχεδιασμού», πρόσθεσε πάντως πως «απάντηση δεν είναι μια μονομερής ακραία λύση με την άσκηση πίεσης αυτού του είδους», όπως το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Και τόνισε πως «τα έργα αυτά είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και δεν υπάρχει θέμα ελλιπούς χρηματοδότησης».

Επανέλαβε, δε, πως είναι αποφασισμένος αύριο, να παραιτηθεί από πρόεδρος του Συνδέσμου, «λόγω έλλειψης χρόνου».