olokaftoma_karaolgou_20130127_01.JPG

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς τίμησαν, σήμερα, στην Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. >>>

Στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, συγκεντρώθηκαν, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση κι έγιναν καταθέσεις στεφάνων. Παιδιά, άφησαν, επίσης, από ένα λουλούδι, στο μνημείο, ως ένδειξη πένθους για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στην ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεχνούμε». Κάλεσε όλους «να μην επιτρέψουν στο φασισμό και τον ολοκληρωτισμό να μπει στη ζωή μας».

olokaftoma_karaolgou_20130127_02.JPG

Στη συμβολή των Εβραίων στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της πόλης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τις πρωτοβουλίες του δήμου για την ανάδειξη αυτής της πτυχής της ιστορίας της πόλης και του εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη δική του ομιλία. Όπως είπε, έχει αποφασιστεί η ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας, η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και έχει ζητηθεί, από τη Ρωσία, να επιστρέψουν στην πόλη, τα αρχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας, που μεταφέρθηκαν στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, σε μια ομιλία με μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, τόνισε πως «είναι επιτακτικό να μην ξεχνάμε τα εγκλήματα του ναζισμού» και υπογράμμισε την άνοδο «ακροδεξιών στοιχείων με ναζιστικά σύμβολα στην πολιτική ζωή του τόπου».

Η τελετή έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.