Στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι κήρυξε ο Ολάντ.

Βλέποντας τη δημοτικότητά του να κατρακυλά συνεχώς, ο Γάλλος Πρόεδρος, προχωρά στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εις βάρος των Ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, θέλοντας προφανώς να αλλάξει ατζέντα και να ρίξει τους προβολείς στο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Ο  Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η απόφαση να επέμβει "στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας", ελήφθη "σήμερα το πρωί σε συμφωνία με τον πρόεδρο του Μάλι, Ντιονκουντά Τραορέ".
"Το Μάλι αντιμετωπίζει επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων από το βορρά, των οποίων όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον την βαρβαρότητα και τον φανατισμό. Διακυβεύεται λοιπόν σήμερα η ίδια την ύπαρξη αυτού του φίλου κράτους, του Μαλί, την ασφάλεια του λαού του καθώς και εκείνη των 6000 υπηκόων μας που ζουν εκεί", τόνισε ο Ολάντ.
"Ανταποκρίθηκα λοιπόν, εξ ονόματος της Γαλλίας, στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Μάλι, που υποστηρίζεται από τις χώρες της Δύσης. Ως εκ τούτου, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις προσέφεραν το απόγευμα την υποστήριξή τους στις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί για να πολεμήσουν τα τρομοκρατικά στοιχεία. Αυτή η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο είναι αναγκαίο, θα ενημερώνω τακτικά τους Γάλλους για την διεξαγωγή της. Οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, διότι επεμβαίνουμε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, όπως και ο υπουργός Άμυνας, θα δώσουν επίσης όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στον κόσμο, ενώ το κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα από την Δευτέρα", πρόσθεσε.
"Οι τρομοκράτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί, όταν πρόκειται, όχι μόνο για τα θεμελιώδη συμφέροντά της, αλλά και για τα δικαιώματα ενός λαού, που θέλει να ζει με ελευθερία και δημοκρατία", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Μαλί ανακοίνωσε ότι η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο στρατός πραγματοποιεί επίθεση εναντίον ένοπλων ισλαμικών ομάδων. Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου "δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης",δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μάνγκα Ντεμπελέ, στους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Διοίκησης της Επικράτειας Μούσα Κουλιμπαλί Σινκό δήλωσε από την πλευρά του ότι το μέτρο "τίθεται σε ισχύ αμέσως και σε όλη την εθνική επικράτεια".
Νωρίτερα, γαλλικές, νιγηριανές και σενεγαλέζικες δυνάμεις έφτασαν στο Μάλι, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Μπαμακό.

πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια