Αλμυρότερα θα είναι τα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου από την ευρωζώνη, ύψους 9,2 δισ. ευρώ. >>>

Η αύξηση θα εφαρμοστεί σταδιακά, σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου και τις επόμενες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον Μάιο και τον Ιούλιο. Συνολικά, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά αναμένεται να αυξηθεί κατά 10%-13%.

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο είναι το άλλο βασικό προαπαιτούμενο για τη δόση.

Μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο όπως διαβάζουμε στα Νέα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για τη δόση (ανάμεσά τους και η αλλαγή του Δικηγορικού Κώδικα), αφού η απόφαση του Eurogroup αναμένεται να ληφθεί, εφόσον όλα πάνε καλά, στις 21 Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα περιμένει όμως λεφτά αυτόν τον μήνα και από τον άλλο δανειστή της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 16 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβει απόφαση για την εκταμίευση δύο δόσεων, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Από πλευράς Eurogroup, έχουν δρομολογηθεί άλλες δυο δόσεις, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, από 2,8 δισ. ευρώ η καθεμιά. Και οι δύο όμως έχουν «σκληρά» προαπαιτούμενα. Τον Φεβρουάριο πρέπει να επικαιροποιηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να τεθούν τριετή πλαφόν δαπανών ανά τομέα, ενώ τον Μάρτιο πρέπει να ανακοινωθεί το σχέδιο για τις 25.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο με τριμηνιαίους στόχους και να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων.