Ανοίγουν, συμβολικά, τα διόδια, σε τρία σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, σήμερα Κυριακή, από τις 12 ως τις 2 μετά το μεσημέρι, τα μέλη της επιτροπής συμπαράστασης στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Θα αφήσουν τους οδηγούς να περάσουν ελεύθερα, από Μάλγαρα, Λεπτοκαρυά και Αφίδνες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δίκες που έχουν ξεκινήσει σε βάρος διαδηλωτών. >>>

Ήδη, σε 11 άτομα στην Αττική επιβλήθηκε από δικαστήριο χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τον καθένα, ως αποζημίωση προς την εταιρία διοδίων, επειδή με τη συμμετοχή τους, άνοιγαν τις μπάρες κι άφηναν να περνούν ελεύθερα αυτοκίνητα από τα διόδια. Επίσης, έχουν παραπεμφθεί σε δίκες, ή διωχθεί ποινικά, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», σε Αττική, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Πιερία.

Σε συνέντευξη τύπου, τα μέλη της επιτροπής συμπαράστασης υποστήριξαν ότι «οι διώξεις έχουν εκφοβιστικό και φρονηματικό χαρακτήρα» κι ότι οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες «κατά 50-70% ξένες εταιρίες και το υπόλοιπο μεγάλες ελληνικές εταιρίες (ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ)» «εκβιάζουν» το δημόσιο, θέτοντας «παράλογες» και «καταχρηστικές» απαιτήσεις για την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, που έχουν σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενες έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης, ενώ «από τη σύμβαση είναι δεσμευμένες να την εξασφαλίσουν οι ίδιες».

Χαρακτήρισαν «αποικιοκρατικές» και «ληστρικές» τις συμβάσεις παραχώρησης, υποστηρίζοντας ότι «αντί το δημόσιο να επιβάλει ποινικές ρήτρες 80 εκ. ευρώ για τις καθυστερήσεις έχει πληρώσει ως τώρα στους εργολάβους 132 εκ. ευρώ και τους επιτρέπει να εισπράξουν από τα διόδια άλλα 172 εκ. ευρώ».

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι το κόστος των διοδίων στην Εγνατία Οδό είναι ήδη 2 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο και στους άλλους άξονες 5 λεπτά ανά χλμ. με προοπτική ως το 2015 να γίνει 7 λεπτά ανά χλμ., κάτι που, όπως λένε, θα επιβαρύνει «δυσανάλογα» τις μεταφορές και το κόστος εμπορευμάτων.

«Για παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές» του κράτους και των εταιριών στο θέμα των διοδίων έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέλος της διοίκησης του συλλόγου, Μανώλης Λαμτζίδης.