mpotiliarisma_20120622_01Πολιτικό και όχι τεχνικό είναι το πρόβλημα της κυκλοφοριακής διαχείρισης στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία 30 χρόνια έχει υλοποιηθεί σωρεία μελετών, χωρίς όμως να ακολουθήσει η ανάλογη εφαρμογή. >>>

Η εκτίμηση ανήκει στον διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) και αντιπρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ομότιμο καθηγητή συγκοινωνιακής τεχνικής ΑΠΘ, Γεώργιο Γιαννόπουλο ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Το Συγκοινωνιακό – Κυκλοφοριακό Πρόβλημα της Θεσσαλονίκης: Θέσεις, απόψεις, εμπειρίες, λάθη και παραλείψεις μιας 30ετίας» σε αίθουσα του Ελληνογαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης , στο πλαίσιο του «Καφέ της Επιστήμης» που συνδιοργανώνουν το Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο, το Βρετανικό Συμβούλιο και το ΝΟΗΣΙΣ.

«Το πρόβλημα είναι πολιτικό γιατί απαιτείται πολιτική απόφαση για την εφαρμογή ενός σταθερού και μακροχρόνιου προγράμματος. Επιπλέον, αφορά άμεσα και τη δημόσια διοίκηση γιατί στην ουσία, αυτή εφαρμόζει τα έργα και όπως έχει αποδειχθεί, λειτουργεί με αργούς ρυθμούς», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Παραδείγματα αργοπορίας στην ολοκλήρωση έργων, βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού και μακροχρόνιας αναβολής της εφαρμογής προτάσεων κυκλοφοριακών μελετών, αποτελούν το Μετρό Θεσσαλονίκης, η Υποθαλάσσια Αρτηρία, η στάθμευση, και πολλά άλλα έργα που είχε προτείνει η Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη της Θεσσαλονίκης», είπε.

«Ειδικά για το μετρό, θεωρώ ότι δεν θα επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα αφού θα εξυπηρετήσει περίπου το 10% των μετακινήσεων λόγω του μικρού, 9 χιλιομέτρων, μήκους του», διευκρίνισε ο κ. Γιαννόπουλος προσθέτοντας ότι για τη Θεσσαλονίκη απαιτούνται ήπιες παρεμβάσεις, όπως τρεις γραμμές τραμ μαζί με την ενίσχυση των λεωφορείων της αστικής συγκοινωνίας, ενώ κατέληξε αναφέροντας ότι για «την επίλυση του προβλήματος δυσχεραίνει και η ανυπαρξία ενός κατάλληλου οργανωτικού πλαισίου όπως ενός στρατηγικού φορέα εποπτείας όλων των δημόσιων συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης».