draxmi_01Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Από την μέρα που η Ελλάδα εισήλθε στη δίνη αυτής της μακράς και επώδυνης οικονομικής κρίσης διατυπώνεται από πολλές πλευρές του δημοσίου διαλόγου η άποψη ότι η Ελλάδα οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ζώνη του ευρώ. >>>


Βασικό επιχείρημα όσων προτείνουν την έξοδο από την Νομισματική Ένωση είναι ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια της να βγει από το δημοσιονομικό τέλμα, την μεταβλητή ισοτιμία, αφού μία ραγδαία υποτίμηση θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα οδηγήσει στην μερική ανάκτηση της συναλλαγματικής, δημοσιονομικής και δασμολογικής ανεξαρτησίας της χώρας.
Αναμφίβολα το ευρώ αποτελεί το πλέον αποτυχημένο εγχείρημα των idiot savants των Βρυξελών καθώς είναι ένα εξαιρετικά ακριβό νόμισμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο των κρατών της Νομισματικής Ένωσης.
Όμως η ΟΝΕ δεν αποτελεί ένα σύστημα μεταβλητών ισοτιμιών όπως το Breton-woods αλλά μια Ένωση κρατών με ενιαίο νόμισμα στο οποίο τα επιμέρους εθνικά νομίσματα εισήλθαν με σταθερές ισοτιμίες και ενιαίο σημείο χρηματοπιστωτικής αναφοράς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την έξοδο μιας χώρας απ αυτήν.
Νομοτελειακά λοιπόν τυχόν αποχώρηση της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε τεράστιο σοκ στις Ευρωπαϊκές οικονομίες αφού συνέπεια θα είχε την δραματική υποχώρηση του ευρώ έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου και του Ιαπωνικού Γιεν. Ταυτόχρονα η ευρωζώνη θα αδυνατούσε να αντέξει στην αντίδραση των αγορών κεφαλαίου και την κερδοσκοπική επίθεση που θα δεχτούν οι υπόλοιπες ευάλωτες χώρες. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον πανικό και την κρίση ρευστότητας θα οδηγούσε στην διάλυση της ευρωζώνης εξέλιξη που με την σειρά της θα έθετε τέλος στο όραμα της πολιτικής ενοποίησης του ευρωπαϊκού χώρου.
Είναι προφανές πως η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί πανάκια για τις χρόνιες ασθένειες της ελληνικής οικονομίας. Τουναντίον πέρα από την οικονομική της διάσταση η ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ το 2001 είχε τεράστια πολιτική σημασία καθώς σηματοδοτούσε την ισότιμη συμμετοχή της πατρίδας μας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Όπως αποδείχθηκε από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου το 2001, τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και πολλές άλλες επιμέρους περιπτώσεις, το ισχυρότερο όπλο της Ελλάδος έναντι των δυνητικών της αντιπάλων