aristotelis_agalma_apth_20100823_02Με την υπόσχεση και την επισήμανση πως τώρα αλλάζει σελίδα το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιώντας άνοιγμα στην κοινωνία και την πόλη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, η πρεμιέρα διαλόγου μεταξύ του Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ και εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης. >>>

Η συνάντηση έγινε μετά από την πρόσκληση του συμβουλίου του Ιδρύματος προς τους φορείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με πνεύμα συνεργασίας, καθώς όπως είπαν, κοινός τόπος όλων είναι η συνεργασία για το καλό και την πρόοδο της κοινωνίας, πράγμα αναγκαίο στην εξαιρετικά δύσκολη σημερινή συγκυρία.

hunter_20130115_01Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής του Κέμπριτζ, Ρίτσαρντ Χάντερ υποδεχόμενος τους εκπροσώπους τόνισε πως το πανεπιστήμιο οφείλει να ανοίξει τους ορίζοντές του προς την κοινωνία, την αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα περισσότερο, καθώς αυτό συμβαίνει διεθνώς, κι αυτή η πρακτική φέρνει καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Μάλιστα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα σε αυτή τη διαδικασία να υποστηριχτεί η έρευνα που γίνεται στα πανεπιστήμια κι αυτή θα αντανακλάται στην επιχειρηματικότητα και την εύρεση εργασίας.

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Τελλογλείου, Βασίλειος Ταρλατζής –συντόνισε και τη συζήτηση- τόνισε την ανάγκη του πανεπιστημίου να κινηθεί στο τρίπτυχο της εξωστρέφειας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας, που ένα πρώτο βήμα έγινε στη συνάντηση. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους φορείς της πόλης και την επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσουν στη γνώση και τη διαδραστικότητα, τη συνεργασία, καταλήγοντας, πως πολλά νομικά εμπόδια φαίνεται πια να ξεπερνιούνται κι αυτό θα αποδώσει καρπούς θετικούς για το Πανεπιστήμιο και την κοινωνία.

mylopoylos_20130115_01Παίρνοντας το λόγο ο Πρύτανης του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σε πνεύμα συμφιλίωσης, ενότητας και έχοντας το ΑΠΘ ως οδηγό να οδηγηθεί η χώρα σε καλύτερες καταστάσεις. Ο ίδιος είπε πως το ΑΠΘ είναι ανοιχτό στην πόλη, αλλά αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί, αποφέροντας θετικά αποτελέσματα και στις δύο πλευρές. Το ΑΠΘ παράγει γνώση, που αυτή βοηθάει γενικότερα την κοινωνία, κατέληξε.

Την έναρξη αυτού του διαλόγου μεταξύ του Συμβουλίου Διοίκησης και των φορέων χαιρέτισε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, λέγοντας τέτοιες ενέργειες είναι εξαιρετικά θετικές, αποδεικνύουν πως μόνον μέσα από τη συνεργασία μπορεί να προκόψει ο δοκιμαζόμενος τόπος μας, ενώ επισήμανε πως η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην εν λόγω προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε πως η Θεσσαλονίκη είναι μια πανεπιστημιούπολη όπως λίγες πόλεις στον κόσμο, η πόλη ζει από το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο ζει από την πόλη. Τόνισε ακόμη πως περίπου 100 εκατ. ευρώ «ρίχνονται» στην αγορά και την πόλη μηνιαίως από τη λειτουργία του ΑΠΘ. Ο δήμαρχος διέκρινε δυσκολίες στο εγχείρημα, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική την πρωτοβουλία και υποσχέθηκε την αρωγή του δήμου στην προσπάθεια. Επίσης, από την πλευρά του δήμου παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Χασδάι Καπόν και Κωνσταντίνος Ζέρβας. Εκ μέρους του Τελλογλείου η Γενική Γραμματέας του ΔΣ Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν ο πολιτισμός κι ο τουρισμός, τομείς εξαιρετικά πολύτιμοι για την περίοδο κρίσης που διανύουμε.