anergiaΣτο 31,5% αναμένεται να φθάσει η στατιστική ανεργία το 2014, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, καθητηγή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββα Ρομπόλη. >>>

Όπως είπε ο κ. Ρομπόλης στην Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, η ανεργία το 2013 θα ανέλθει στο 19% και το 1.400.000 άνεργοι θα αυξηθούν, αφού με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που αφορούν 40 με 50.000 άτομα, τα οποία συμμετάσχουν για πέντε με έξι μήνες, δε λύνεται το πρόβλημα.

«Τα προγράμματα αυτά», είπε, «διαχειρίζονται την κρίση και την ανεργία και ελάχιστα την αντιμετωπίζουν. Η μείωση της ανεργίας επιτυγχάνεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και οι θέσεις εργασίας έρχονται με τις επενδύσεις. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα σε συνθήκες περιοριστικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρομπόλης υπογράμμισε πως το επίδομα ανεργίας το λαμβάνουν μόλις οι 180.000 άνεργοι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης και υπογράμμισε πως, τα προγράμματα απασχόλησης πρέπει να βοηθούν τον πληθυσμό άνω των 40 να αποκτήσει νέες δεξιότητες. Ως βραχυπρόθεσμη λύση κατά της ανεργίας, βλέπει, όπως τόνισε, μόνον τις δημόσιες επενδύσεις, που και θέσεις εργασίας δημιουργούν και αναπτυξιακές συνθήκες για επενδύσεις.