boutaris_HANTH BASILOPITA 210111 12.jpg
Για μία επιβεβλημένη ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, αλλά και την επόμενη κάθοδο της «πολύχρωμης» Πρωτοβουλίας στις επόμενες δημοτικές εκλογές,  μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Μεταρρύθμιση». >>>

«Αυτός ο χώρος, όπως λέει, πρέπει να μπορέσει να προωθήσει, με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και φυσικά με προοδευτικές αντιλήψεις, μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας έξω από την κρίση και μακριά από τις πελατειακές και μικροπολιτικές λογικές που επικρατούσαν έως σήμερα και που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτός ο χώρος δεν είναι αναγκαίο να ταυτίζεται με συγκεκριμένα κομματικά όρια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα κόμματα».

Ο Γιάννης Μπουτάρης, θεωρεί πως σε αυτό το χώρο μπορούν να συμπεριληφθούν, « οι μεταρρυθμιστές του ΠΑΣΟΚ, η ανανεωτική αριστερά της ΔΗΜΑΡ, οι προοδευτικές δυνάμεις των φιλελεύθερων τμημάτων του κεντροδεξιού φάσματος της πολιτικής σκηνής και οι τεχνοκράτες όλων των πολιτικών χώρων, που προσβλέπουν στον απεγκλωβισμό από τις καθεστηκυίες νοοτροπίες που ίσχυαν έως σήμερα, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, προσθέτει επίσης, ότι θα μπορεί εν δυνάμει να συμπεριληφθεί «και το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον αυτό εκφράστηκε και οριοθετήθηκε στο τελευταίο του συνέδριο από το ψηφοδέλτιο που συγκέντρωσε τα τρία τέταρτα των ψήφων των συνέδρων. Υπήρξε μία εμφανής στροφή της κυρίαρχης τάσης στο κόμμα, που για πρώτη φορά μιλάει για τη σημασία της παραγωγικότητας και της σύνδεσής της και με τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Βεβαίως από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά στα θέματα της Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις από τους δανειστές για μείωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ αλλά υποστηρίζει ότι «απαιτείται ο εξορθολογισμός και η αναδιάταξη της δημόσιας διοίκησης, όχι οι άκριτες απολύσεις, αποχωρήσεις ή και μετακινήσεις» για να προσθέσει «οι συνδικαλιστές της Αυτοδιοίκησης, βεβαίως, καλό θα είναι να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά την όλη κατάσταση. Τακτικές, δε, όπως οι καταλήψεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να τιμωρούν τον πολίτη.

Σε ό,τι αφορά στο έργο της δημαρχίας του, ο Γιάννης Μπουτάρης υποστηρίζει ότι παρά τα όσα λένε οι «καλοθελητές», η ανακύκλωση, στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, «πάει πολύ καλά». Στα θετικά περιλαμβάνει τις αστικές αναπλάσεις, την εξωστρέφεια που αποκτά η πόλη, την κινητοποίηση των πολιτών και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στην εκ νέου διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου από την«Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον ίδιο, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε χαρακτηριστικά:

“Παραμένουμε μια «πολύχρωμη» δημοτική παράταξη, που προέκυψε από την κοινωνία των πολιτών και ζητούμε από τις πολιτικές δυνάμεις που εκτιμούν και σέβονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μας στηρίξουν για να μας δώσουν τη δυνατότητα να προωθήσουμε τις Αυτοδιοικητικές αρχές για το καλό της τοπικής κοινωνίας και την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης».