nosokomoi_01.jpg
«Ορισμένες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας έχουν απίστευτη ροπή στη γελοιότητα», σχολίασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, την απόφαση του υπουργείου να χρηματοδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ την ασφάλιση ανέργων. >>>

Το υπουργείο ανακοίνωσε, χθες, τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα νοσοκομεία, για εξετάσεις και θεραπείες, σε συνολικά 300.000 ανέργους και ανασφάλιστους πολίτες για τα επόμενα τρία χρόνια, μέσω της αξιοποίησης ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ένταξη 100.000 ανέργων – ανασφάλιστων το χρόνο στο πρόγραμμα «Εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει το 2013, θα ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Θα καλύψει, δηλαδή, συνολικά 300.000 άτομα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, ωστόσο προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

«Πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου έχουν μια καλοδεχούμενη φαιδρότητα», σχολίασε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Από τη μία με αυταρχικές μεθοδεύσεις, όπως η συγχώνευση υγιών ταμείων, εξαϋλώνεται ο ασφαλισμένος κι από την άλλη με ένα τέτοιου είδος μέτρο είναι σα να μας λένε πως είναι φιλάνθρωποι και πρέπει να τους επιβραβεύσουμε».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε, επίσης, «γιγάντιο λάθος» τον ΕΟΠΥΥ, καθώς «δημιουργήθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός Υγείας μετά τον γερμανικό, στην Ευρώπη. Δημιουργήθηκε ένα τέρας», είπε χαρακτηριστικά.