Την άσκηση δίωξης κατά του Γ.Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του δημοσίου, ζητούν 71 βουλευτές από τα κόμματα της συγκυβέρνησης που υπογράφουν την πρόταση για προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. >>>
Παράλληλα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν και άλλες διαδικασίες, εκτός Βουλης, ώστε ο Γ.Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με το κοινό ποινικό δίκαιο.

Επιμένει το ΚΚΕ
Την ανάγκη να μην περιοριστεί στον Γ.Παπακωνσταντινου η διερεύνηση για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά να επεκταθεί σε όσους αναμείχθηκαν, χειρίστηκαν την υπόθεση και έχουν σχετικές ευθύνες για την απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που δημοσιεύονται για τη λίστα Λαγκάρντ τονίζουν τη σαπίλα του καπιταλισμού και τις αερολογίες των υποστηρικτών του περί εξυγίανσής του» τονίζει.
 
Τι προβλέπεται τώρα
Οι προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σηζητώνται σε μία συνεδρίαση της Βουλής, εντός δεκαπενθημέρου από την κατάθεσή τους. Ακολουθεί ξεχωριστή μυστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται 151 ψήφοι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης στην Ολομέλεια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί να μιλήσει ενώπιον του Σώματος, ή, αν προτιμά, να καταθέσει υπόμνημα. Δεν έχει τη δυνατότητα ψήφου.

Σύμφωνα με το άρθρο 155 παράγραφος 8 του κανονισμού της Βουλής, αν για οποιονδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά πρόταση άσκηση δίωξης, ύστερα από αίτηση του ίδιου του κ. Παπακωνσταντίνου η Βουλή μπορεί να συστήσει ειδική επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Εφόσον η Βουλή αποφασίσει τελικά τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, θα ορίσει και την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να υποβληθεί το πόρισμα και το σχετικό αποδεικτικό υλικό.

Η προανάκριση είναι μυστική και απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά.

Οι εξουσίες της Επιτροπής δεν αναστέλλονται με τη λήξη της Κοινοβουλευτικής Συνόδου και παύουν μόνο με τη διάλυση της Βουλής ή τη λήξη της βουλευτικής περιόδου.
 
Και βολές διώτη
 Βολές κατά των πολιτικών προϊσταμένων του για τον χειρισμό της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ», εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης. Τους κατηγορεί ότι του επιρρίπτουν ευθύνες «για να δικαιολογήσουν δικές του παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες», ενώ τονίζει ότι δεν είναι αυτός ο υπαίτιος της διαρροής της λίστας στο περιοδικό Hot Doc.