black_hole_3.jpg

Σάλος έχει ξεσπάσει στους κόλπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της επιστημονικής κοινότητας, μετά την αποκάλυψη ότι ένας blogger διέρρευσε στο Διαδίκτυο το προσχέδιο της πολυαναμενόμενης πέμπτης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο του 2013. >>>

Οι συντάκτες της αντλούν συμπεράσματα από διάφορες έρευνες έτσι ώστε να δώσουν μια συνολική εικόνα για την παγκόσμια υπερθέρμανση και τις πιθανές συνέπειές της. Το προσχέδιο είχε διοχετευθεί σε ορισμένους επιστήμονες για αξιολόγηση και σχολιασμό, υπό την προϋπόθεση να μην διαρρεύσουν λεπτομέρειες γύρω από το περιεχόμενό της.

Σε ανακοίνωσή της η IPCC «εκφράζει τη λύπη της για τη μη εγκεκριμένη ανάρτηση, η οποία παρεμβαίνει στη διαδικασία της αξιολόγησης και του σχολιασμού» του προσχεδίου. Επιστήμονες που συμμετείχαν στη συγγραφή της επιβεβαίωσαν ότι το περιεχόμενο που διέρρευσε είναι αυθεντικό.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Stop Green Suicide και έκτοτε έχει αναπαραχθεί από πολλούς ιστότοπους. Ο Αμερικανός αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής ’λεκ Ρολς, ένας από τους 800 ειδικούς, στους οποίους το έγγραφο είχε διοχετευθεί για αξιολόγηση, ομολόγησε τη διαρροή.

Κοσμικές ακτίνες

Ο λόγος που προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια έγκειται σε μία συγκεκριμένη φράση στο προσχέδιο, που αφορά τις πιθανές επιπτώσεις των κοσμικών ακτίνων στο κλίμα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η φράση αυτή υπονομεύει την ευρέως αποδεκτή θεωρία ότι η υπερθέρμανση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αέρια του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ένας από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης χαρακτήρισε «εντελώς γελοίο» το γεγονός ότι ο Ρολς απομόνωσε μία φράση από ολόκληρο το έγγραφο, το οποίο αποτελείται από 14 κεφάλαια.

«Εάν διαβάσετε όλες αυτές τις παραγράφους και τη σύνοψή τους, θα δείτε ότι καταλήγουμε στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: ότι οι επιπτώσεις των κοσμικών ακτίνων φαίνεται πως είναι αμελητέες», δήλωσε στο ραδιόφωνο του αυστραλιανού ABC ο καθηγητής Στιβ Σέργουντ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Η εν λόγω πρόταση δεν λέει καν αυτό που υποστηρίζουν [οι αμφισβητίες] και σίγουρα, βλέποντας τα συμφραζόμενα, λέμε στην πραγματικότητα το αντίθετο πράγμα».

«99% σίγουροι»

Το προσχέδιο περιέχει αρκετά σημεία που μοιάζουν να καταρρίπτουν τη θεωρία του Ρολς. Οι επιστήμονες ενοχοποιούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες - «κυρίως την αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα»- για την κλιματική αλλαγή και δηλώνουν «99% σίγουροι ότι ευθύνονται οι ανθρωπογενείς εκπομπές», όταν στην προηγούμενη έκθεση, του 2007, εμφανίζονταν «90% σίγουροι ότι οι άνθρωποι είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για το γεγονός ότι ο πλανήτης θερμαίνεται».

Οι ειδικοί θεωρούν επίσης «υπερβολικά πιθανό οι ανθρώπινες δραστηριότητες να έχουν προκαλέσει πάνω από το ήμισυ της καταγεγραμμένης αύξησης στη μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία από τη δεκαετία του 1950». Προβλέπουν ότι, ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σταθεροποιηθούν, πολλές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επιμείνουν για αιώνες.