netbook_1.jpg

Μια διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει το καταναλωτικό προφίλ των πολιτών, δηλαδή τις προτιμήσεις τους και τις ανάγκες που επιθυμούν να καλύψουν, αλλά και το προφίλ των τοπικών επιχειρήσεων μαζί με τα δεδομένα για τη ζήτηση εργατικού δυναμικού ανά πάσα στιγμή, θα δημιουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. >>>

«Η πλατφόρμα αυτή θα περιέχει, στη βάση δεδομένων ενός ηλεκτρονικού συστήματος, στοιχεία για το τι θέλει να καταναλώσει και ποιος, από ποια περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας, Απόστολος Γιάντσης.

Επιπλέον θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία των επιχειρήσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα και σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της πόλης.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση για το προφίλ του καταναλωτή σήμερα (τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προτιμά να καταναλώνει, τα ποσά που ξοδεύει και από πού αγοράζει) αλλά και για το παραγωγικό δυναμικό που χρειάζεται (μορφωτικό επίπεδο, τίτλοι σπουδών, επαγγελματικά στοιχεία, προϋπηρεσία, δεξιότητες). Κατά συνέπεια, και οι πολίτες θα μπορούν να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και καλή γνώση των τάσεών της.

Η Περιφέρεια από την πλευρά της θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί το βαθμό διασύνδεσης πολιτών και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η δαπάνη του οποίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, θα γίνουν δύο έρευνες: Η μία απευθύνεται στο καταναλωτικό κοινό και έχει στόχο να μελετήσει τις καταναλωτικές του συνήθειες και η δεύτερη στους υπευθύνους των τοπικών επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό επιχειρηματικό προφίλ κάθε περιοχής.

Η δράση θα βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη εφαρμογή συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), στην οποία θα "αποτυπώνονται" οι καταναλωτικές ανάγκες των πληθυσμών ανά γεωγραφική περιοχή και ανά είδος.