Αίτημα ένταξης στη διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να μπει στο περίφημο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο, η γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης “Αγνό”. >>>

Η εταιρία που, από το 2003, έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Ομίλου Κολιός, κατέθεσε και αίτηση προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της, το οποίο, ωστόσο, απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Η εταιρεία, κατά καιρούς, καθυστερεί τις πληρωμές των παραγωγών, αλλά και των εργαζόμενων. Η Direction Business Reports, σε έκθεσή της για τις 149 μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις τροφίμων, υποστηρίζει ότι η “Αγνό Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕ”, παρότι έκλεισε τη χρήση του 2011 με αύξηση τζίρου 8%, στα 67,55 εκατ. ευρώ, κατέγραψε στην περσινή χρήση ζημίες 6,98 εκατ. ευρώ, από 6,2 εκατ. ευρώ το 2010. Όσο για το μερίδιο αγοράς, άλλη εταιρία μετρήσεων, το υπολογίζει στο 1,2% του α οκταμήνου του 2012…

Το θέμα αποκάλυψε ο Γ. Χατζηλίδης, στη “Ναυτεμπορική”.

Η εταιρία ήταν αυτή που στήριζε τους γεωργοκτηνοτρόφους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης, πλήρωνε, καθημερινά, μεγάλα ποσά. Δέχτηκε το πρώτο χτύπημα με την αλλαγή της νομοθεσίας, που απαγόρευε την εκτροφή ζώων σε κατοικημένες περιοχές. Ήταν τότε που τα χωριά της Θεσσαλονίκης άλλαξαν μορφή –κάτι που, ούτε λίγο ούτε πολύ, πληρώνουμε στις μέρες μας. Με τη νέα νομοθεσία εξαφανίστηκαν οι προμηθευτές της –όλοι αυτοί οι μικροί παραγωγοί που προσέφεραν γάλα άριστης ποιότητας και “πονούσαν” την επιχείρηση που τους πρόσεχε ιδιαίτερα.

Στη συνέχεια ήρθαν οι μεγάλοι ανταγωνιστές από το εξωτερικό, η εισαγωγή γάλακτος σε σκόνη από τους “μεγάλους παίκτες”, που έριχνε την τιμή της πρώτης ύλης γι αυτούς και, αντίθετα, την ανέβαζε για την “Αγνό”, η πολιορκία της εταιρίας από κολοσσούς του είδους, η πώληση στην “Κολιός”, οι απολύσεις, η εξαθλίωση.

Οι παλιοί Θεσσαλονικείς θυμούνται το τεράστιο εργοστάσιο της εταιρίας, να σφύζει από ζωή, στην οδό Καραολή και Δημητρίου. Πλέον, εκεί, υπάρχουν μόνον χαλάσματα, από μια μονάδα που έφθανε, αν πωλούνταν, να διασώσει την εταιρία…

Όσον αφορά το “οικόπεδο φιλέτο” της Καραολή και Δημητρίου, ο δήμος Παύλου Μελά φιλοδοξεί να δώσει ζωή στο «κουφάρι» του πρώην εργοστασίου στη Σταυρούπολη. Θέλει να αξιοποιήσει την υπάρχουσα μελέτη των αρχιτεκτόνων Πρόδρομου Νικηφορίδη, Μπερνάρ Κουόμο και Παρασκευής Ταράνη. Μάλιστα, έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη των 15 στρεμμάτων του ανενεργού εδώ και χρόνια θύλακα γης και πλέον το θέμα θα περάσει μέσα στο Δεκέμβριο από το δημοτικό συμβούλιο. Στη μελέτη προβλέπονται κτίρια υψηλής ποιότητας, εμπορικά κέντρα, πράσινες ζώνες, κήποι και ανοιχτοί προσβάσιμοι χώροι για όλους τους πολίτες, ένα πρότυπο οικοδομικό τετράγωνο με ενεργειακή αυτονομία και διαχείριση των απορριμμάτων.

Ποιος δε θυμάται την περίφημη διαφήμιση, με τον Νίκο Γκάλη; Ο σούπερ σταρ του ελληνικού μπάσκετ περνούσε σε άνετα λέι απ, χάρη στο… γάλα “Αγνό” που έπινε κάθε πρωί, όπως μας διαβεβαίωνε. Διαφήμιση που προκάλεσε αρκετά συνθήματα από οπαδούς άλλων ομάδων…

 

Τα πράγματα φαίνονται, πλέον, πολύ δύσκολα για την “Αγνό”, αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους σε αυτήν. Κι όμως, την ώρα της κρίσης, τέτοιες εταιρίες ίσως μπορούσαν να δείξουν το δρόμο της ανάπτυξης και, σίγουρα, να προσφέρουν θέσεις εργασίας.