Πρόκειται για την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη με την ονομασία shisha, διεγερτική ουσία της οποίας η επήρεια μοιάζει με αυτή της κοκαΐνης και επιφέρει τον θάνατο του χρήστη μέσα σε έξι μήνες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στη Δίωξη Ναρκωτικών έφτασαν αρχικά φήμες πως είναι δυνατόν στην ευρύτερη περιοχή του λόφου του Στρέφη να λειτουργεί εργαστήριο όπου παρασκευάζεται ο «συνθετικός θάνατος». Το τελευταίο διάστημα οι φήμες αυτές άρχισαν να αποκτούν τη μορφή συγκεκριμένων πληροφοριών, με αποτέλεσμα στην ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς η περιοχή στην οποία αναφέρουν πως είναι εγκατεστημένο το εργαστήριο ανήκει στην «κόκκινη ζώνη» και χρήζει ειδικού χειρισμού όσον αφορά επεμβάσεις της αστυνομίας.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες, μάλιστα, συνοδεύτηκαν και με την ανακάλυψη shisha στα χέρια τοξικομανών στην οδό Τοσίτσα, παραπλεύρως του Πολυτεχνείου. Ο συνδυασμός πληροφοριών και ανεύρεσης ποσοτήτων του νέου ναρκωτικού κάνει τους έμπειρους αστυνομικούς της συγκεκριμένης Υπηρεσίας Δίωξης να προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο πράγματι να έχουν εγκαταστήσει αλλοδαποί εργαστήριο για την παρασκευή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης σε κάποιο χώρο της περιοχής των Εξαρχείων.

Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, που αποκαλείται και η «η κόκα των φτωχών» (η οποία λαμβάνεται από τον χρήστη μέσω του καπνίσματος), φτάνει στην Ελλάδα από χώρες της Νοτιοδυτικής Ασίας, όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αλλά και από τη Μέση Ανατολή, κυρίως από το Ιράκ. Η παρασκευή του shisha, όπως λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., είναι πανεύκολη, αρκεί αυτός που θα τη φτιάξει να γνωρίζει τη χημική ένωση. Κατά συνέπεια, σύμμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, το shisha παρασκευάζεται στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν ακόμη και σε «πλυσταριά» σπιτιών των ανθρώπων που εμπορεύονται το νέο επικίνδυνο ναρκωτικό.

Αρχικά, οι έμποροι ναρκωτικών είχαν εντοπίσει συμπατριώτες τους στην Αθήνα και έστελναν ταχυδρομικά τον «συνθετικό θάνατο» σε αυτούς, προκειμένου να τον διακινήσουν στις πιάτσες των τοξικομανών της Αθήνας. Αργότερα, όμως, κατάλαβαν ότι θα ήταν προς το συμφέρον τους αν παρασκεύαζαν το ναρκωτικό στην Ελλάδα.

Ο μεγάλος φόβος των αστυνομικών της Δίωξης είναι πως πολύ γρήγορα το shisha μπορεί να γίνει δημοφιλές και να αντικαταστήσει τη χρήση της κόκας στους περιστασιακούς χρήστες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες ομάδες τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων, οι οποίοι σε έξι μήνες από την πρώτη χρήση θα συναντήσουν τον θάνατο! Κι αυτό γιατί η «γοητεία» του νέου ναρκωτικού περιλαμβάνει και την τιμή του, η οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τον χρήστη: με 10 ευρώ ο τοξικομανής που είναι εθισμένος στην ηρωίνη μπορεί να αγοράσει ένα ολόκληρο γραμμάριο, έχοντας τη δόση της ημέρας εξασφαλισμένη. Αντιθέτως, με τα ίδια χρήματα ο τοξικομανής μπορεί να αγοράσει το μισό του ενός τετάρτου από ένα γραμμάριο ηρωίνης. Κάτι που σημαίνει πως σε πέντε ώρες θα πρέπει ο χρήστης να ξαναβγεί στην πιάτσα των ναρκωτικών για να αναζητήσει μέσα στη μέρα και την επόμενη δόση του.

Το θανατηφόρο ναρκωτικό, που δεν είναι ακόμη γνωστό στο ευρύ κοινό, έχει γίνει ήδη διάσημο στις πιάτσες των ναρκομανών, αν αναλογιστεί κανείς πως σε έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) από τον Ιούνιο έως τον το Σεπτέμβριο του 2011 ήδη η πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 95,3%) είχε απαντήσει ότι γνωρίζουν για το shisha, ενώ το 65,5% δήλωσε ότι είχε κιόλας δοκιμάσει. Πιο συγκεκριμένα, από τους χρήστες του νέου ναρκωτικού, το 68% απάντησε ότι είχε καπνίσει shisha, ενώ το 15,5% είχε κάνει ενδοφλέβια χρήση.


Σκοτώνει γρήγορα και είναι δέκα φορές πιο εθιστικό από την ηρωίνη

Οπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό, το ναρκωτικό shisha είναι δέκα φορές πιο εθιστικό από την ηρωίνη και βέβαια πιο θανατηφόρο, καθώς καταστρέφει σταδιακά και γρήγορα τον οργανισμό του χρήστη, ξεκινώντας από τον πνεύμονα. Πρόκειται για μεθαμφεταμίνη αποτελούμενη από τοξικές και χημικές ουσίες, τις οποίες όμως ακόμα το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει.

Παρά το γεγονός πως οι αστυνομικοί της Δίωξης έχουν καταφέρει να κατάσχουν πολλές μικροποσότητες του ναρκωτικού και να τις δώσουν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση, τελικά δεν έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους την ανάλυση για τη σύνθεση του ναρκωτικού.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις περικοπές σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, κατά συνέπεια και στο Γενικό Χημείο του Κράτους, καθώς χρειάζονται επιπλέον υλικά εισαγόμενα από χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσουν οι ειδικοί στην πλήρη χημική «ανάγνωση» του ναρκωτικού. Ωστόσο φαίνεται πως για να παρασκευάσει κανείς «την κόκα των φτωχών» χρειάζεται βασικά χημικά υλικά και στοιχειώδη γνώση χημείας. Μάλιστα, στη «μυθολογία» της πιάτσας οι τοξικομανείς λένε μεταξύ τους πως το shisha παρασκευάζεται από παλιά υγρά μπαταρίας και χλωρίνη, ενώ οι πιο προχωρημένοι κάνουν λόγο ακόμα και για συνθετικά υλικά οπίου και μορφίνης.

Βέβαια, τίποτε από τα πιο πάνω δεν ισχύει, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρά διεγερτικό ναρκωτικό, και μάλιστα ιδιαίτερα δραστικό. Μάλιστα, όταν οι αστυνομικοί της Δίωξης ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή με χρήστες του shisha και άρχισαν να ρωτούν για την επίδρασή του, άκουσαν έκπληκτοι τους χρήστες να τους λένε: «Την πρώτη φορά που το κάπνισα έκανα να κοιμηθώ 24 ώρες χωρίς να φάω το παραμικρό, ενώ ήπια μόλις δύο ποτήρια νερό ολόκληρη την ημέρα».

Αλλοι χρήστες άρχισαν να έχουν βίαιες τάσεις: «Θυμάμαι πως κάτι μου είπε ο φίλος μου και ξαφνικά έγινα έξαλλος και άρχισα να τον χτυπώ με γροθιές στο κεφάλι. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τον χτύπησα και εάν δεν με σταματούσαν κάποιοι που ήταν κοντά μας, μπορεί να τον είχα σκοτώσει», είπε χαρακτηριστικά χρήστης του shisha στους αστυνομικούς που τoν συνέλαβαν.

«Σπιτικά» ναρκωτικά απειλούν την Ευρώπη


Στα νέα, φθηνά συνθετικά ναρκωτικά, που παρασκευάζονται ακόμη και στο σπίτι, «ρίχνει» η οικονομική κρίση τους χρήστες της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρώπης. Η ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά, που παρουσιάστηκε στη Λισαβόνα, διαπιστώνει ότι τα «σπιτικά» ναρκωτικά (τα οποία παρασκευάζονται από ουσίες που πωλούνται «νόμιμα» και βρίσκονται ανάμεσα στα προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως αρωματικά χώρου ή άλατα μπάνιου) είναι από τα πλέον επικίνδυνα.

Ενώ η ecstasy και οι αμφεταμίνες εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα στις πιάτσες των τοξικομανών της Ε.Ε., σημαντική είναι η άνοδος των μεθαμφεταμινών, αλλά και των νέων συνθετικών ουσιών, όπως οι καθιόνες, που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα μέσα στο 2012 στο μικροσκόπιο των ερευνητών έχουν μπει τουλάχιστον πενήντα νέες ψυχότροπες ουσίες. Αναλογικά δηλαδή εντοπίζεται πάνω από μία νέα ναρκωτική ουσία κάθε εβδομάδα. Οι συντάκτες της έκθεσης, μάλιστα, επισημαίνουν πως στα μάτια του χρήστη τα ναρκωτικά αυτά είναι «εναλλακτικά προϊόντα», γι’ αυτό και συχνά τα αγοράζουν χωρίς να γνωρίζουν τι χρησιμοποιούν, βρίσκοντάς τα κυρίως σε τόπους διασκέδασης.

«Οι χρήστες έχουν περισσότερο από ποτέ πρόσβαση σε σκόνες και χάπια άγνωστης προέλευσης αλλά και σύστασης» υπογραμμίζει με έμφαση η Ευρωπαία επίτροπος για τα Ναρκωτικά Σ. Μάλμστρομ. Εξάλλου, ο διευθυντής του οργανισμού της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά Β. Γκοτζ επισημαίνει πως κυρίαρχος στόχος είναι να αναλυθούν και να κατανοηθούν καλύτερα «οι συνέπειες που θα έχουν οι νέες αυτές τάσεις στις ναρκωτικές ουσίες». Από τις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις, για παράδειγμα, χαρακτηρίζεται η 4-μεθυλαμφεταμίνη (4-ΜΑ), ένα νέο διεγερτικό ναρκωτικό τύπου αμφεταμίνης που έχει θορυβήσει τους ειδικούς για τις παρενέργειές του. Επίσης, συναγερμός έχει ηχήσει και για τα συνθετικά κανναβινοειδή. Μάλιστα, είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες ουσιών που παρακολουθούνται σήμερα από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Η έκθεση εκτιμά ότι περίπου 13 εκατ. άνθρωποι 5 έως 64 ετών έχουν δοκιμάσει αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ περίπου 2 εκατ. έκαναν χρήση την προηγούμενη χρονιά.

Από τα «παραδοσιακά» ναρκωτικά, η κοκαΐνη φαίνεται να χάνει την αίγλη της, ενώ η χρήση της κάνναβης παραμένει μέγα πρόβλημα για την Ευρώπη (η οποία πλέον δεν εισάγει, αλλά παράγει τις ποσότητες που καταναλώνει και μετρά όλο και περισσότερους συστηματικούς χρήστες). Από τις 30 ευρωπαϊκές χώρες που έδωσαν στοιχεία, οι 29 αναφέρουν κάποιο ποσοστό καλλιέργειας φυτικής κάνναβης (μαριχουάνα). Περίπου 80,5 εκατ. Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ 23 εκατ. από αυτούς τον τελευταίο χρόνο. Η έρευνα για το προφίλ των χρηστών δείχνει μικρή πτώση της χρήσης σε νέους ηλικίας 15 έως 34 ετών, που δεν αποκλείεται ωστόσο να είναι πλασματική, αφού είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν στοιχεία για ηλικίες από 18 έως 25 ετών.


Σαρώνει ο ιός HIV στην Αθήνα

Η ηρωίνη εξακολουθεί να υπάρχει, αν και δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα των ναρκωτικών στη Ευρώπη. Παραμένει ωστόσο μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς η χρήση της δεν δείχνει να μειώνεται. Εξάλλου, συγκλονιστικό είναι το ποσοστό αύξησης των νέων μολύνσεων από τον ιό του AIDS ανάμεσα σε όσους κάνουν ενδοφλέβια χρήση, κυρίως ηρωίνης. Η έκθεση αναφέρεται στις «ανησυχητικές επιδημικές εκρήξεις του ιού ΗΙV στους χρήστες, κυρίως στην Αθήνα το 2011», ενώ οι Ελληνες ειδικοί τονίζουν ότι η μετάδοση του ιού εξακολουθεί να καταγράφεται με αμείωτο ρυθμό και το 2012.