«Θα εξηγήσουμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους τι διευκολύνσεις ζητάμε σε θέματα, όπως η μετακινήσεις, η ασφάλεια και χώρων για εκδηλώσεις της διοργάνωσης», τόνισε το δεξί χέρι του Μισέλ Πλατινί.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6

- για την ιδέα της UEFA όσον αφορά τη διοργάνωση του Euro 2020

«Έχει δημιουργηθεί θέμα σχετικά με αυτή την υπόθεση. Μιλάμε με όλες τις Ομοσπονδίες για το αν για μία φορά να μοιραστούμε τη διοργάνωση σε 13 πόλεις αντί να πηγαίνουμε σε μία χώρα ή δύο χώρες. Η ιδέα προέκυψε επειδή από το 2016 θα είναι 24 οι ομάδες και τα παιχνίδια θα είναι συνολικά 51. Η σκέψη μας είναι ότι μία πόλη θα διοργανώσει του ημιτελικούς αγώνες και τον τελικό, κάτι σαν φάιναλ φορ, και οι υπόλοιπες χώρες θα μοιραστούν τα 48 παιχνίδια της διοργάνωσης.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε πόλη θα έχει τρεις αγώνες ομίλων και ένα νοκ άουτ ματς. Όλες οι διοργανώτριες χώρες θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, επειδή θα δημιουργούταν θέμα σε ενδεχόμενη συμμετοχή όλων. Ας πούμε ότι γίνεται η κλήρωση πόσες από αυτές τις διοργανώτριες ομάδες θα είναι στον ίδιο δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε αν αυτές οι ομάδες θα έχουν προκριθεί στην τελική φάση. Θέλουμε, πάντως, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παίζουν στη χώρα τους.

Εκεί θα πρέπει να βάλουμε μία δικλίδα στην κληρωτίδα ότι δεν μπορούν να παίζουν τρεις ομάδες που έχουν αγώνες. Θα μπορούσε να είναι ένας όμιλος και οι αγώνες να γίνονται στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη. Δεν μπορεί να είναι ένας όμιλος και οι αγώνες να γίνονται στο Δουβλίνο και στο Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν.

Οπότε η μετακίνηση θα είναι όσο περιορισμένη γίνεται. Αυτή η ιδέα υπήρχε πολύ καιρό, όμως βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Πολωνοί και οι Ουκρανοί έχοντας υποσχεθεί να κάνουν επενδύσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη συνέχεια, λέμε για μία φορά, έστω και ως δοκιμή, να κάμνουμε αυτό το εγχείρημα σε πόλεις που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, όπως το γήπεδο, τις υποδομές και τα αεροδρόμια.

Εκείνο που μετράει είναι η πόλη να έχει ένα γήπεδο που να έχει χωρητικότητα πάνω από 50.000 θεατών. Αυτά είναι τα λεγόμενα «πεντάστερα» γήπεδα. Έχουμε 24 γήπεδα και είναι από 17 ομοσπονδίες. Στις 6 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη να γίνει μία εκτελεστική επιτροπή που θα αποφασίσει ανάλογα με τις προτάσεις που υπάρχουν από κάθε ομοσπονδία και θα αποφασίσει αν θα κάνουμε τη διοργάνωση με 13 χώρες ή με δύο χώρες όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Μετά θα προχωρήσουμε πιο βαθιά στο θέμα για να δούμε τους κανόνες της διοργάνωσης».

- για τις πιθανότητες το ΟΑΚΑ να φιλοξενήσει αγώνες εκείνου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

«Το Ολυμπιακό Στάδιο δεν έχει ακόμα ηλεκτρονικό σύστημα εισιτήριο, κάτι που είναι απαραίτητο για εμάς. Αυτό το έχει το Καραϊσκάκη, με αυτό τον τρόπο ελέγχεις ανά πέντε ή δέκα λεπτά πόσοι μπαίνουν στο γήπεδο. Αυτό είναι ένα θέμα. Όσοι υποβάλλουν υποψηφιότητα θα τους εξηγήσουμε τι διευκολύνσεις ζητάμε σε θέματα, όπως η μετακινήσεις, η ασφάλεια και χώρων για εκδηλώσεις της διοργάνωσης. Π.χ. απαγορευόταν να έχουμε χορηγούς στο Καλλιμάρμαρο και το κάναμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις στον Δισκοβόλο».

- για το αν έχει περισσότερες πιθανότητες ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο απέναντι σε ένα στάδιο που έχει στίβο γύρω από το αγωνιστικό χώρο

«Όπως έχετε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να προμοτάρουμε τα αμιγώς ποδοσφαιρικά γήπεδα, όμως εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία χώρα επειδή το μοναδικό στάδιο ή γήπεδο που έχει διαθέτει στίβο γύρω από τον αγωνιστικό χώρο του. Σαφώς ένα γήπεδο έχει περισσότερες πιθανότητες από ένα στάδιο. Από και πέρα, είναι θέμα της πόλης και της ομοσπονδίας τι θα υποσχεθούν στην UEFA»

- για το πολυσυζητημένο άρθρο 99 και τα χρέη των ελληνικών συλλόγων σε τρίτους

«Εμείς έχουμε το σύστημα αδειοδότησης, το οποίο ισχύει εδώ και εννιά χρόνια. Όμως από το Μάιο του 2014 θα εφαρμοστεί το Financial Fair Play της UEFA. Εμάς μας αφορά η αδειοδότηση και έχει να κάνει με τις ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA. Έχουμε αίσθηση ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί πλήρως ο κανονισμός στο κάθε πρωτάθλημα.

Εκεί που είμαστε κάθετοι είναι τα χρέη στους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τους άλλους συλλόγους από μία ομάδα και δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρωτάθλημα με αυτούς τους όρους. Σε περίπτωσή πρόκρισής της, δεν μπορεί να αγωνιστεί σε διοργανώσεις της UEFA. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τους παίκτες, τους προπονητές και τους συλλόγους να μην χάνουν τα χρήματά τους. Έχουμε δει πολλά στη FIFA και δεν θέλουμε να πάρουμε θέση στις δικές της ενέργειες. Οι κανονισμοί της πρέπει να είναι εφαρμόσιμοι σε περισσότερες από μία ομοσπονδίες».

- για τις επιτυχίες που σημειώνει ο Νίκος Αναστόπουλος ως προπονητής του ΟΦΗ

«Έχει καταφέρει πράγματα που κανείς δεν πίστευε κανείς να τα κάνει. Του αξίζουν συγχαρητήρια…».
Από τον/την Newsroom