ekthesi_orfanotrofeio_megas_alexandros_01Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση ιστορικών τεκμηρίων του Ορφανοτροφείου Θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος» (1926-2000). >>>

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών και το δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρεται στον κύκλο ζωής ενός ιδρύματος που κράτησε 74 χρόνια, από τον ερχομό των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 έως το 2000, οπότε έκλεισε. Μέσα από φωτογραφίες και άλλα ιστορικά τεκμήρια οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες διαβίωσαν και μορφώθηκαν τα προσφυγόπουλα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Τούμπας.

«Το υλικό συγκεντρώθηκε μετά από έρευνα που ξεκινήσαμε με τους μαθητές μου για την καταγραφή της ιστορίας του τενεκεδένιου σχολείου το 1997 και την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου. Η έρευνα συμπληρώθηκε με πληροφορίες και αρχειακό υλικό για το Ορφανοτροφείο ''Μέγας Αλέξανδρος", διότι και τα δύο συνυπήρξαν στον ίδιο αύλειο χώρο περίπου την ίδια χρονική περίοδο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», εξηγεί η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Ελένη Τζιούτζια, που ανέλαβε την έρευνα, τη συλλογή του υλικού και την επιμέλεια της έκθεσης.

«Το Ορφανοτροφείο άφησε μνήμες από το αλλοτινό του πρόσωπο, φωτογραφίες, μουσικά όργανα, γιατί το ίδρυμα είχε μια υπέροχη μαντολινάτα, παρτιτούρες, στολές παρελάσεων καθώς κι από θεατρικά έργα, χειροτεχνήματα, σχέδια χαλιών που ύφαιναν τα κορίτσια στον αργαλειό», προσθέτει.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57).

Διάρκεια έκθεσης: έως 14 Δεκεμβρίου. Ώρες επισκεπτηρίου: Δευτέρα έως Παρασκευή από ώρα 10.00 - 13.00μμ. το πρωί και 18.00 - 20.00μμ. το απόγευμα. Για ξεναγήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ: 6977 778299