Ο μόνιμος πληθυσμός της Ίμβρου σήμερα ανέρχεται σε 200 περίπου Έλληνες, γέροντες ακρίτες στην πλειοψηφία τους και σε 9.000 περίπου Τούρκους εποίκους. Η αναλογία, πριν το 1964, ήταν περίπου 6.100 Έλληνες και 200 Τούρκοι. Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι το «Πρόγραμμα Διάλυσης» που υιοθέτησε η Τουρκική κυβέρνηση από το 1964 και συνεχίζει να εκπονείται μέχρι και σήμερα πέτυχε το στόχο του…

Η Ιμβριακή ταυτότητα, ωστόσο, αποτελεί σημείο αναφοράς για 20.000 περίπου άτομα, διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νεότερη γενιά των Ιμβρίων δραστηριοποιείται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της στα πατρογονικά χώματα, με εφαλτήριο την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα της δραστηριοποίησής της προς αυτήν την κατεύθυνση επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Τον Απρίλιο του 2005, για πρώτη φορά στην ιστορία των μαρτυρικών νησιών, Τούρκος Πρωθυπουργός, ο Ρ. Τ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Ίμβρο και συνομίλησε με εκπροσώπους της Ιμβριακής διασποράς, υποσχόμενος ίση μεταχείριση με τους Τούρκους συμπολίτες τους και απόδοση δικαιοσύνης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας σε αυτήν, εκδηλώνει αυξημένο ενδιαφέρον, μέσω των οργάνων της, για το σεβασμό των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Σε μία σειρά από αποφάσεις που ενσωματώθηκαν σε επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα, καταγράφεται για πρώτη φορά η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου και η Τουρκία καλείται να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.
“Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2005, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία υιοθέτησης ψηφίσματος για την Ίμβρο και την Τένεδο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). Μετά την κατάθεση της πρότασης ψηφίσματος τον Απρίλιο του 2005, η κ. Παπαδημητρίου επισκέφθηκε τα δύο νησιά τον Ιούνιο του 2005 με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Μερτζάν. Ακολούθησε η παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων τον Ιανουάριο του 2006 όπου ορίσθηκε ως εισηγητής ο Ελβετός Ευρωβουλευτής κ. Αντρέας Γκρός. Ο κ. Γκρός πραγματοποίησε ήδη δύο διερευνητικές αποστολές εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να πραγματοποιήσει και τρίτη αποστολή σε Ίμβρο και Τένεδο. Κατόπιν τούτου θα καταθέσει τα ευρήματα και τις προτάσεις του ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προεκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις” .
Οι Ίμβριοι και Τενέδιοι έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους σε ένα δημιουργικό μέλλον και όχι στο τραυματικό παρελθόν. Γι’;αυτό δεν επιθυμούν να συνεχίσει να χρησιμοποιείται η πατρίδα τους, αλλά και αυτοί οι ίδιοι, ως ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τους διάφορους «καλοθελητές» που δυστυχώς αφθονούν και στις δύο πλευρές. Από τη μισαλλοδοξία και τις εθνικιστικές κορώνες εκατέρωθεν, ο μόνος που θα πληγεί ανεπανόρθωτα είναι ο λαός της Ίμβρου και της Τενέδου. Αντιθέτως, όλοι όσοι αναζητούν μία «δημοφιλή» αιτία ύπαρξης, βασίζοντας την πολιτική και όποια άλλη καριέρα τους στη διατήρηση «των διαφορών» ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν έχουν τίποτα απολύτως να χάσουν…
Οι Ίμβριοι και Τενέδιοι επιθυμούν να αποτελέσουν μία γέφυρα ειλικρινούς συνεργασίας και οι πατρίδες τους, η Ίμβρος και η Τένεδος, τόπους συνάντησης και αλληλογνωριμίας των δύο λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η σημερινή Τουρκική κοινωνία, που βαδίζει σε ένα δρόμο αλλαγής και εκσυγχρονισμού, αποσκοπώντας στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν νοείται πλέον να έχει ενδοιασμούς όσον αφορά στην εξασφάλιση των αυτονόητων, στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους ελληνικής καταγωγής κατοίκους της Ίμβρου και της Τενέδου, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:
1. Συμμετοχή της ελληνικής μειονότητας στη διοίκηση των νησιών, όπως προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης.2. Εφαρμογή του Κτηματολογίου με τρόπο που να μην προκαλεί αδικίες σε βάρος των Ελλήνων ιδιοκτητών γης στα δυο νησιά.3. Αναγνώριση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους στους Έλληνες ιδιοκτήτες που κατείχαν περιουσία στα δυο νησιά πριν το 1964, καθώς και στους απογόνους τους.4. Αναγνώριση των κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων κατοίκων της Ίμβρου και της Τενέδου ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους. 5. Επιστροφή της τουρκικής υπηκοότητας στους Ιμβρίους και Τενεδίους από τους οποίους είχε αφαιρεθεί και απόδοσή της και στους νόμιμους κληρονόμους τους.
6. Επιστροφή της γης που δε χρησιμοποιήθηκε καθόλου μετά την απαλλοτρίωσή της, ή έπαψε να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους απαλλοτριώθηκε στους Έλληνες αρχικούς ιδιοκτήτες της στα δυο νησιά.
7. ‘Αρση της απαγόρευσης της ελληνικής μειονοτικής εκπαίδευσης και επιστροφή της κυριότητας των σχολικών κτιρίων στις ελληνικές κοινότητες της ‘Ιμβρου και της Τενέδου.
8. Επιστροφή των μοναστηριακών περιουσιών των μετοχίων του Αγίου Όρους στην Ίμβρο, οι οποίες δημεύτηκαν το 1943 και στη συνέχεια ισοπεδώθηκαν, όπως επίσης και της δημευμένης ακίνητης περιουσίας της στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Τενέδου.
9. Άρση όλων των τεχνικών και γραφειοκρατικών κωλυμάτων που εμποδίζουν την πρόσβαση στις εκκλησίες και τη λειτουργία τους στα δύο νησιά.
10. Υιοθέτηση μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών θησαυρών και της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο νησιών.
11. Απόδοση στους Έλληνες ιδιοκτήτες τους των χαρακτηρισμένων ως «μνημείων πολιτισμού» οικιών και κτισμάτων και παροχή κινήτρων για τη συντήρηση και αξιοποίησή τους από αυτούς.
12. ‘Αρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ίμβρου και της Τενέδου με την Ελλάδα και βελτίωση της υπάρχουσας με την τουρκική ενδοχώρα.
Ο πολιτισμός των Ιμβρίων και Τενεδίων, με τα γεμάτα ζωή χωριά του, το λαογραφικό του θησαυρό και τη γλώσσα του, είναι ένα στολίδι 3.000 ετών, που πρέπει να συνεχίσει να κοσμεί το πολύχρωμο πολιτισμικό μωσαϊκό της σύγχρονης Τουρκίας. Στις μέρες μας, η συνεργασία και η αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων της Ίμβρου και της Τενέδου μπορεί να προσφέρει ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα προς μίμηση, προοπτική που οφείλουν να στηρίξουν όλοι οι σκεπτόμενοι, ελεύθεροι, προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι Έλληνες Ίμβριοι και Τενέδιοι δηλώνουν έτοιμοι να συνεισφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις στην υλοποίηση αυτού του οράματος.