akinita_01«Μ’ αυτήν την κρίση είναι δυνατό μια κυβέρνηση να επιβάλει ‘πόθεν έσχες’ σε κάποιον που θέλει να αγοράσει ένα ακίνητο»; Αυτό αναρωτήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γρηγόρης Λιάγκας, ο οποίος μίλησε, σήμερα, στη >>>

ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ.Ι.Ασπροπούλη, για τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην Ναυτεμπορική και θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να επαναφέρει το θέμα του «Πόθεν Έσχες» στην αγορά ακινήτων.

Ο κ. Λιάγκας θύμισε ότι, το 1992, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το «Πόθεν Έσχες» στην αγορά ακινήτων, «δεν κινούνταν τίποτα. Η κτηματαγορά βούλιαξε», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι τα σπίτια σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη μένουν απούλητα. Όπως υποστήριξε, η κρίση στην αγορά ακινήτων φαίνεται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία που κλείνουν. «Στην Ελλάδα υπήρχαν πριν δυο χρόνια 12.500 γραφεία και τώρα έγιναν μόλις 3.500. Στη Θεσσαλονίκη, από 2.500 γραφεία, έχουν μείνει 700 ενεργοί μεσίτες. Κι απ’ αυτούς οι μισοί ιδρώνουν για να ανταπεξέλθουν», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις τιμές ακινήτων, παραδέχτηκε ότι «μπορούν να μειωθούν κι άλλο» και υπογράμμισε ότι, αυτήν τη στιγμή, κανείς δε δίνει πάνω από 100.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η πτώση στην αγορά ακινήτων φθάνει, πλέον, το 90% κι όχι το 75% όπως γράφεται στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ.

Μάλιστα έφερε το παράδειγμα γωνιακού διαμερίσματος δευτέρου ορόφου στην Κηφισιά της Θεσσαλονίκης, 170 τ.μ., το οποίο, μέσα σε έναν χρόνο, έφθασε να πωλείται από 320.000 ευρώ, μόλις 145.000 ευρώ!

Για την πρόθεση φορολόγησης των –προς ενοικίαση- ακινήτων, επισήμανε ότι όταν ένα ακίνητο νοικιάζεται, φορολογείται και δε χρειάζεται επιπλέον φόρος.

“Πιστεύαμε ότι ο Σαμαράς που ψηφίσαμε δε θα προχωρούσε σε τέτοιες λύσεις. Από εκεί που είναι να τα πάρουνε, δεν τα παίρνουνε… Οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, επειδή… δε δουλέψανε, αλλά μόνο σπουδάσανε”, υπογράμμισε ο κ. Λιάγκας.