Αντιγράφουμε από το http://www.parallaximag.gr : Ήταν το πιο σύντομο σε προετοιμασία project στην ιστορία του Θεσσαλονίκη Αλλιώς. Η απόφαση να προχωρήσουμε πάρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον ΟΜΜΘ. >>>

Συζητούσαμε μέρες για τι θα μπορούσαμε να κάνουμε από κοινού, όμως η ιδέα αποφασίστηκε μόλις τη Δεύτερα.

Το κτίριο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών, από τα πιο αγαπημένα μας στην πόλη ήταν ο πρώτος προορισμός. Οι άνθρωποι της Φιλόπτωχου άκουσαν την ιδέα μας από την αρχή με κατανόηση και ενδιαφέρον και έτσι Τρίτη πρωί συμφωνήσαμε μαζί τους για τα περαιτέρω. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λίγες ώρες αργότερα συμφωνήσαμε και με τη Μητρόπολη Σταυρούπολης και το ναό των Αγ. Πάντων για το δρώμενο της Κυριακής.

Ο χρόνος προετοιμασίας και κινητοποίησης ήταν μόλις δυόμιση μέρες αλλά το χθεσινό αποτέλεσμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας, τόσο για όσους γνώριζαν, όσο και για όσους τυχαία περνούσαν από κει, αλλά και για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πλατείας που βγήκαν στα μπαλκόνια τους, ήταν εντυπωσιακό. Μια πλατεία γεμάτη κόσμο να παρακολουθεί και δυο εξαιρετικοί σολίστες, οι Γιάννης Χριστόπουλος και Σοφία Κυανίδου, που ερμήνευσαν αποσπάσματα από γνωστές όπερες, αλλά και από την Κρητικοπούλα του Σπύρου Σαμάρα. Στο πιάνο που είχε στηθεί επίσης στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου τους σνόδευσε ο Νίκος Ζαφρανάς. Τον εξαιρετικό ήχο και τα φώτα φρόντισε ο Γιώργος Δημητριάδης, διαχέοντας τη μουσική σε όλη την πλατεία.

 

Είκοσι πέντε λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ, ο κόσμος αρνούνταν να αποχωρήσει, ενώ το λυρικό δρώμενο είχε τελειώσει, γοητευμένος από τη μαγεία ενός αναπάντεχου συμβάντος. Η μουσική είχε κάνει καλά τη δουλειά της.

Επόμενο ραντεβού την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο των Αγίων Πάντων, στο Ν. Σιδηροδρομικό Σταθμό, σε μια γειτονιά που ο πολιτισμός δεν επισκέπτεται σχεδόν ποτέ. Να είστε εκεί!

*Φωτογραφίες: Ελένη Βράκα, Θόδωρος Καρανίκας