Μια ομάδα 36 φοιτητών του ΑΠΘ και συγκεκριμένα του τμήματος Αρχιτεκτόνων και του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του πανεπιστημίου εδώ και λίγο καιρό ανέλαβαν να «επανασχεδιάσουν» την οδό Φιλικής Εταιρείας, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή και Μανουσογιαννάκη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. >>>

Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και κατέληξαν σε αντίστοιχες προτάσεις για το συγκεκριμένο τμήμα της οδού, οι οποίες παρουσιάζονται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του δήμου (Αγγελάκη 13). Είχε προηγηθεί διανομή ερωτηματολογίων στους κατοίκους της γύρω περιοχής, στα οποία απάντησαν 508 άτομα, που ζήτησαν χώρους πρασίνου, αναψυχής, παιχνιδιού και χαλάρωσης.
«Μας ενδιαφέρει η γνώμη των κατοίκων για τα έργα που κάνει ο δήμος, αυτά που επηρεάζουν τη ζωή τους και τη λειτουργία της πόλης. Είναι ενθαρρυντικό ότι 508 άτομα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που διακινήθηκαν. Οι περισσότεροι ζήτησαν πεζοδρόμια, πράσινο, χώρους αναψυχής και να φύγει το αυτοκίνητο από τη ζωή τους. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και ενάμιση χρόνο με το ΑΠΘ και με τους εθελοντές που μας βοηθούν στο να αντιλαμβανόμαστε τις επιθυμίες και τα προβλήματα της πόλης. Αυτή είναι η άποψη του δήμου για το συμμετοχικό σχεδιασμό στην πράξη», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης.
Το εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού στήθηκε στην αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Νικόλαου Καλογήρου, σε συνεργασία με την υποψήφια διδάκτορα Αθηνά - Χριστίνα Συράκου, η οποία είναι και μέλος της επιτροπής δράσης και κοινωνικής προσφοράς της ΧΑΝΘ.