Συνεδριάζει, σήμερα το βράδυ, το Eurogroup, στο Λουξεμβούργο. Μια συνεδρίαση η οποία δε θα οδηγήσει, μεν, σε αποφάσεις για την Ελλάδα, όμως θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στην τελική ευθεία πριν τη σύνοδο Κορυφής. >>>


Καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, δεν είναι δυνατό να ΄χουμε αποφάσεις στο Eurogroup. Θα κριθεί, όμως, αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής (στις 18-19 Οκτωβρίου) θα είναι ο ενδιάμεσος ή ο τελικός σταθμός, τουλάχιστον, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Το θετικό στοιχείο, εν όψει των κρισιμότατων συζητήσεων των επόμενων ημερών, είναι πως, για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια, το κλίμα είναι καλό. Οι απειλές των σκληρών της Ευρωζώνης έχουν μετατραπεί σε ελπιδοφόρες δηλώσεις.

Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ολι Ρεν, αλλά και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως οι πρόεδροι του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, έχουν εμπλακεί ενεργά στην αναζήτηση συνολικής λύσης.