Οι δύο υποψήφιοι καθώς και τα επιτελεία τους, ετοιμάζονται για την τηλεμαχία της Τετάρτης. Πού ποντάρει ο καθένας...

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές και μόλις 90 λεπτά για να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους: ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Μιτ Ρόμνεϊ την Τετάρτη σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση με άξονα την οικονομία στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Η αντιπαράθεση με τον Ομπάμα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία, που όμως κρύβει κινδύνους, στον υποψήφιο τον Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο να δώσει μια νέα ώθηση στην εκστρατεία του, έπειτα μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων στις δημοσκοπήσεις.
Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις των υποψηφίων προέδρων, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, ξεκίνησαν το 1960 και απέκτησαν ιστορική σημασία για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Το παραμικρό στραβοπάτημα ή μια υποψία δισταγμού σε κάποια απάντηση μπορεί να καταστρέψει έναν υποψήφιο. Για αυτόν που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις είναι απαραίτητο να κάνει κάτι θεαματικό...
Καθώς πλησιάζει η ημέρα της αναμέτρησης, κάθε στρατόπεδο προβάλλει τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου, μία κλασική στρατηγική που εφαρμόζεται στα χρονικά διαστήματα πριν από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις και χαρακτηρίζεται από ανάπαυλα στις επιθέσεις, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για αιφνιδιαστικά, θεαματικά πλήγματα.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ένας χαρισματικός ρήτορας και θεωρείται από τους πλέον ταλαντούχους στην επικοινωνία πολιτικούς της πρόσφατης ιστορίας», δήλωσε η Μπεθ Μάγιερς, σύμβουλος του Ρόμνεϊ.
«Πιστεύουμε πως ο Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι ένας συνομιλητής προετοιμασμένος, πειθαρχημένος και επιθετικός», τόνισε ο Ντέιβιντ Αξελροντ, ο πιο στενός σύμβουλος του Ομπάμα. «Όμως το βάρος πέφτει στους ώμους του Ρόμνεϊ για να εξηγήσει πώς η επιστροφή στην πολιτική στην αρχή της οικονομικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι θα πει πολλά πράγματα που δεν θα είναι ακριβή», είπε ο Ρόμνεϊ για τον αντίπαλό του σε συνέντευξή του στο ABC στις 14 Σεπτεμβρίου.
«Ο πρόεδρος πρέπει να πει στον κόσμο ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα από την αρχή της θητείας του, ότι πολλά πράγματα άλλαξαν, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν», υποστηρίζει ο Μπομπ Σράμ, σύμβουλος του Τζον Κέρι στην προεκλογική του εκστρατεία το 2004. «Δεν πρέπει να δείχνει υπερβολικά σίγουρος», πρόσθεσε.
Η αναμέτρηση της Τετάρτης είναι η πρώτη απο τις τρεις, ενώ υπολείπονται λιγότερο από πέντε εβδομάδες για την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου. Η δευτερη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στι 16 Οκτωβρίου στο Χέμπστιντ της πολιτείας της Νέας Υόρκης και η τρίτη στις 22 Οκτωβρίου στο Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα.
«Η αναμέτρηση της 3ης Οκτωβρίου είναι το πιο σημαντικό γεγονός στην πολιτική καριέρα του Μιτ Ρόμνεϊ», προέβλεψε ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην αντίπαλος του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Όπως και το 2008, οικοδεσπότης του πρώτου ντιμπέιτ θα είναι ο δημοσιογράφος Τζιν Λέρερ.
Και οι δύο υποψήφιοι είναι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και πολύ καλοί στην επικοινωνία, αν και ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει ορισμένες φορές πολύ ακαδημαϊκές απαντήσεις.
«Θα πρέπει να είναι πιο σύντομος. Έχει την τάση να μιλάει για πολύ ώρα», επισημαίνει ο Αλαν Σρέντερ, συγγραφέας ενός βιβλίου για τις προεδρικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις.
Ένα πλεονέκτημα του Ρόμνεϊ είναι ότι στη διάρκεια της εκστρατείας του για το χρίσμα ήρθε αντιμέτωπος με τους άλλους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους 19 φορές και δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις.
«Για να αποδειχτεί χρήσιμη αυτή η αναμέτρηση για τον Ρόμνεϊ θα πρέπει ο Μπαράκ Ομπάμα να...σκοντάψει. Πρέπει να πει κάτι όπως 'το 47%' του Ρόμνεϊ», εκτιμά ο Λέοναρντ Στέινχορν, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, αναφερόμενος στη δήλωση του Ρόμνεϊ ότι το 47% των Αμερικανών δεν πληρώνουν φόρους.