«Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης» είναι ο τίτλος της έκθεσης που πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης και ΕΚΘ στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της πόλης. >>>

Το κίνημα παρουσιάζεται μέσα από το Ιστορικό Αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των σωματείων του. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν απόψε στις 19.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, πλ. Ιπποδρομίου). 
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, αφίσες, πρακτικά και λάβαρα σωματείων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά και αποτελούν σπάνια ντοκουμέντα από το αρχείο του ΕΚΘ.
«Μέσα από τις γενικότερες ανακατατάξεις που επήλθαν στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μετά την απελευθέρωση θέλαμε να δώσουμε και την κοινωνική διάσταση, τον αγώνα των εργαζομένων. Επιχειρούμε μία αναδρομή στις βάσεις του εργατικού κινήματος από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, θέλοντας να δείξουμε ότι μεγάλο κομμμάτι στο ιστορικό γίγνεσθαι της πόλης οφείλεται στην ύπαρξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι αγώνες του οποίου πολλές φορές ξεφεύγουν από τα στενά οικονομικά και εργασιακά ζητήματα», εξηγεί ο Νίκος Μαραντζίδης, που επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τις συναδέλφους του στο ΚΙΘ Αθανασία Μπουτίδου και Φώφη Καϊκλή. 
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου (19.30) στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΙΘ εκδήλωση με θέμα «Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης. Η ιστορική φυσιογνωμία του», στην οποία θα μιλήσουν ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης και ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου.