Στα λόγια θα μείνει, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως δείχνουν τα πράγματα, η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Όχι επειδή δε θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση. Αλλά επειδή μπαίνουν στη μέση... Ευρωπαίοι γραφειοκράτες! >>>

Όπως αποκαλύπτει, σήμερα, η "Ναυτεμπορική", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει μπει για τα καλά στη χώρα και διενεργεί έρευνες για τη λιμενική βιομηχανία της χώρας. Η Επιτροπή ερευνά, κυρίως, το τι γίνεται στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά, όμως... κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά!
Μετά την απόφαση της Επιτροπής, να ανοίξει και επίσημα το φάκελο «κρατικές ενισχύσεις» για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνει η Cosco, στην οποία έχουν παραχωρηθεί έπειτα από διεθνή διαγωνισμό οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά, σειρά παίρνει και ο ΟΛΠ. Κι επειδή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πάει... πακέτο στον τρόπο ιδιωτικοποίησης με αυτό του Πειραιά, η Επιτροπή ανοίγει το φάκελο και του ΟΛΘ -παρά το ότι δεν έχει και κάτι να βρει εκεί!
Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου πονοκεφαλιάζουν, όχι τόσο επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα στους φακέλους, όσο για το ότι οι συνεχείς «παρεμβολές» της Επιτροπής, καθυστερούν την υλοποίηση του σχεδιασμού αξιοποίησής της μέσω ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί να μάθει όλες τις λεπτομέρειες για την «προίκα» που έχει κληρονομήσει το "μεγάλο λιμάνι" από την περίοδο που ήταν ΔΕΚΟ, βραχυκυκλώνοντας έτσι, για άλλη μια φορά, τους σχεδιασμούς του υπουργείου. Το ίδιο ζητά να μάθει και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ζητά, συγκεκριμένα, να μάθει αν ο ΟΛΘ Α.Ε., χαίρει κάποιων προνομίων, όπως το να μην αποδίδει δασμούς ή κρατήσεις υπερημερίας για εισαγωγή μηχανημάτων, ή αν δίνει κάποιο αντάλλαγμα στο ελληνικό δημόσιο για την έκταση που κατέχει. Κι αυτό επειδή ένα ιδιωτικό λιμάνι έχει να δίνει μεγάλα ποσά για παρόμοιες ενέργειες, ενώ ένα δημόσιο μπορεί και να μη δίνει τίποτα -άρα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός κ.λπ. κ.λπ. ...
Κι αν μπλέξεις με την... ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, άντε εσύ μετά να ιδιωτικοποιήσεις...