Αιχμές για εμπλοκή εφοριακών της Θ΄ ΔΟΥ στο οικονομικό σκάνδαλο του δήμου Θεσσαλονίκης, άφησε ο βασικός κατηγορούμενος για την «μαύρη τρύπα» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κεντρικού δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης. >>>


Κατά τη σημερινή, 9η, μέρα της πολύκροτης υπόθεσης που εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο Π. Σαξώνης προσκόμισε γνήσια -όπως ισχυρίστηκε- παραστατικά πληρωμής εισφορών της Θ΄ ΔΟΥ τα οποία εκδόθηκαν στο όνομα δύο ανύπαρκτων προσώπων (σ.σ. «Μπάκης» και «Αυγουλά») και τα οποία ο ίδιος στη συνέχεια χρησιμοποίησε για να τα πλαστογραφήσει.
«Θέλετε να πείτε ότι η ΔΟΥ εξέδιδε παραστατικά με ανύπαρκτα πρόσωπα», ρωτήθηκε ο Π. Σαξώνης από τον πρόεδρο του δικαστηρίου; Κι ο Σαξώνης απάντησε καταφατικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε συνεργούς μέσα στη συγκεκριμένη ΔΟΥ. Τότε ο πρόεδρος τον διέκοψε, λέγοντας πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή -δικονομικά- να προβεί σε τέτοιους είδους αναφορές. «Θα μας τα πείτε όλα αυτά στην απολογία σας», πρόσθεσε.
Πάντως, ήδη γίνεται προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν συμμετείχαν και εφοριακοί στο συγκεκριμένο σκάνδαλο.
Η  καταγγελία του πρώην υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης έγινε στη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων των κατηγορουμένων προς την οικονομική επιθεωρήτρια -και βασική μάρτυρα- Αναστασία Τσεμπερά.
Στη διάρκεια της κατάθεσής της, όταν απαντούσε στις ερωτήσεις του συνηγόρου του Αν. Γερογιάννη, κ. Σωτήρη Καπετανόπουλου(πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου), η κ. Τσεμπερά είχε πει ότι αμέσως είχε ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διαφαινόμενη συνενοχή υπαλλήλων από την Θ' Δ.Ο.Υ., ωστόσο η εντολή να ελέγξει και τους συναδέλφους της τής δόθηκε αρκετούς μήνες αργότερα. 
Ειπώθηκε, ακόμη, ότι εγγράφως, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου (και κατηγορούμενος) Μιχ. Λεμούσιας, είχε πει στον Σαξώνη να προτιμά τη συγκεκριμένη εφορία.  Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της κατάθεσης, ο κ. Καπετανόπουλος επανήλθε στο αίτημά του να εμφανιστεί αυτό το έγγραφο -και μαζί του συνηγόρησε και ο υπερασπιστής του κ. Παπαγεωργόπουλου Δ. Τσάκος, που χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο και αντίθετο προς τη Δικονομία να απουσιάζει ένα τέτοιο έγγραφο.   
Κατά την υπεράσπιση, εγείρεται σοβαρότατο ζήτημα, τόσο για την αξιοπιστία της μάρτυρος όσο και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η έρευνα και η προδικασία, εάν προκύψει ότι η κ. Τσεμπερά δεν γνωστοποίησε στους εισαγγελικούς λειτουργούς την εμπλοκή των συναδέλφων της τής Θ' Δ.Ο.Υ., της οποίας άλλωστε ήταν και αρμόδια επιθεωρήτρια.

Είπε ονόματα η Τσεμπερά
Η κα. Τσεμπερά, ολοκληρώνοντάς την πολυήμερη κατάθεσή της, κλήθηκε από το δικαστήριο να ονοματίσει τους διοικητικούς υπάλληλους που «γνώριζαν» για τη δράση του Π. Σαξώνη, αλλά «έκλειναν συνειδητά τα μάτια τους». Η οικονομική επιθεωρήτρια ανέφερε τα ονόματα έξι κατηγορουμένων -κατά περίπτωση προϊστάμενοι και διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών- ενώ για κάποιους άλλους διατήρησε επιφυλάξεις.
Μάλιστα, περιέγραψε με την φράση "δεν είναι δυνατό να μην ήξεραν" την (κατά τη γνώμη της), συμμετοχή των κατηγορούμενων υπαλλήλων στην υπεξαίρεση.
Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος:

Πρόεδρος: Σας εξηγήσαμε τι ψάχνουμε για τους υπαλλήλους. Ότι μας ενδιαφέρει η γνώση του εγκλήματος. Όχι εάν κάναν καλά τη δουλειά τους ή εάν τον διευκολύναν επειδή δεν γινόταν η δουλειά σωστά. Θέλω να μας πείτε εάν αυτά που κάναν τα έκαναν συνειδητά, εάν ήξεραν ότι ο Σαξώνης κλέβει. Τι πιστεύετε ως καταστάλαγμα; Είχαν γνώση οι διοικητικοί υπάλληλοι; Και κλείναν τα μάτια ή τον βοηθούσαν; Θα πάρετε και την ευθύνη της απάντηση σας.
Τσεμπερά: Οι διευθυντές που τον έλεγχαν (σ.σ. τον Σαξώνη) και είχαν την πλήρη εικόνα της χρεωπίστωσης κλπ δεν μπορεί να μην δεν γνώριζαν. Ήταν και κάποιοι που ενώ δεν φαινόταν στα χαρτιά, γνώριζαν πολύ καλά τί γινόταν, και μαζί με τον "Ορθολογισμό", που έως τώρα δεν ακούστηκαν κάποια σημαντικά πράγματα. Κάποιοι τους είχε πει με το ζόρι ο Διευθυντής «κάντο».Και άλλοι όμως ήξεραν ότι έπαιρνε μετρητά, άλλοι του τα έδιναν. Άλλος ήξερε ότι έπαιρνε πολλά μετρητά ο Σαξώνης...


Η... συνέχεια αύριο
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με την κατάθεση υπαλλήλου του δήμου Θεσσαλονίκης, που ολοκλήρωσε την ΕΔΕ, μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου.
Για την υπόθεση κατηγορούνται ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μ. Λεμούσιας, και 13 υπάλληλοι διαφόρων οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, μεταξύ αυτών ο Π. Σαξώνης.
____________________________________________________________________
Με πληροφορίες από http://www.amna.gr/www.capital.grhttp://taxalia.blogspot.com . Το πολύ όμορφο σκίτσο είναι του Βαγγέλη Παπαβασιλείου, από τον Αγγελιοφόρο.