Γνωμοδότηση αναφορικά με τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο των τσιμέντων ή σε επιμέρους κλάδο των δομικών υλικών, επεξεργάζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Γνωμοδότηση αναφορικά με τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο των τσιμέντων ή σε επιμέρους κλάδο των δομικών υλικών, επεξεργάζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως γίνεται γνωστό σε έγγραφο του προέδρου της Επιτροπής Ευάγγελου Κυριτσάκη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο των δομικών υλικών.
Όπως ενημερώνει επίσης ο κ. Κυριτσάκης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ήδη από το 2008, έχοντας εντοπίσει τον κομβικό ρόλο των τομέων της οικονομίας που αφορούν στα δομικά υλικά, διεξήγαγε σχετικές έρευνες και συγκεκριμένα στον χάλυβα, στο έτοιμο σκυρόδεμα και στα τούβλα. Επίσης, μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων σχετικά με τις διατηρούμενες υψηλές τιμές νεόδμητων ακινήτων, διενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα στον κλάδο των κατασκευών.
Όλες οι ανωτέρω σχετικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδικαστούν ή αναμένεται η έκδοση αποφάσεων επί των υποθέσεων αυτών.
Η υπόθεση του αυτεπάγγελτου ελέγχου στον κλάδο των τούβλων τέθηκε στο αρχείο, διότι από την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν διαπιστώθηκε απαγορευμένη σύμπραξη ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης επιχειρήσεων του κλάδου.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Κυριτσάκη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού βάσει του άρθρου 23 του Ν. 3959 2011 και στο πλαίσιο των γνωμοδοτικών της αρμοδιοτήτων, δίδει έμφαση στον προληπτικό τρόπο δράσης της σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν επίπτωση στις δομές της αγοράς. Προς τον σκοπό αυτόν, εκκρεμεί η έκδοση γνωμοδότησης αναφορικά με τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο των τσιμέντων ή σε επιμέρους κλάδο των δομικών υλικών.
Περαιτέρω, βάσει των προβλέψεων του «Μνημονίου Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» της 9.2.2012, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), πρόκειται να συμβάλει στην άρση των ρυθμιστικών εμποδίων σε επιλεγμένους τομείς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα οικοδομικά υλικά, καθώς και στη διατύπωση και σύνταξη των κατευθυντήριων γραμμών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την άσκηση της κανονιστικής αρμοδιότητας της διοίκησης και της νομοθετικής εξουσίας εν γένει.
Για την καταγγελία των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, Γιάννη Γκιόκα και Χρήστου Κατσώτη για τη συγκέντρωση της παραγωγής σε 3- 4 ομίλους σε κάθε επιμέρους κλάδο των δομικών υλικών και τη σταδιακή διαμόρφωση ολιγοπωλίων ως πιθανή αιτία της ανοδικής πορείας τιμών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι απαιτούνται ενδελεχείς έρευνες με στόχο την ανάλυση της σχέσης των τιμών κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής, διανομής και εμπορίας, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Κυριτσάκης, θα συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών αντιανταγωνιστικών πρακτικών, τόσο σε οριζόντιο έλεγχος παραγωγής, κατανομή αγορών), όσο και σε κάθετο επίπεδο (διατήρηση τιμών μεταπώλησης), καθώς και για την αποκάλυψη καταχρηστικών πρακτικών από επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην εν λόγω αγορά.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή επικαλούνται στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που δείχνουν ότι υπήρξε δραστική μείωση της παραγωγής στις κατασκευές και άρα και στον όγκο παραγωγής δομικών υλικών, αλλά οι τιμές των δομικών υλικών καταγράφουν συνεχή ανοδική πορεία.
Αναφέρουν ειδικότερα ότι «το 2011, οι τιμές των δομικών υλικών ήταν αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το 2005, ενώ το 2010 και το 2011, χρονιές που η συρρίκνωση παραγωγής κατασκευών ήταν 29% και 28% αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις τιμές δομικών υλικών έφθασαν το 3% και 2 5% αντίστοιχα».