Στον κατάμεστο από πιστούς, εντός κι εκτός, μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε από τον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και πλειάδα ιεραρχών, η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου (Αθανασόπουλου). >>>

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, 
Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή από την οποία «λείπει το μήνυμα της ελπίδας» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πρόσθεσε:
«Καθήκον της εκκλησίας και των κληρικών είναι μέσα από τη διακονία να γιγαντώσουμε τις ψυχές των ανθρώπων που μας περιβάλλουν, γιατί αυτοί είναι που γονατίζουν, λυγίζουν σήμερα και δακρύζουν. Πρώτα πρέπει να γιγαντώσουμε την ψυχή τους κι όταν η ψυχή τους δυναμώσει θα βρει διέξοδο στις δυσκολίες».

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο ο νέος μητροπολίτης ανέφερε: «Μακαριώτατε, έχετε στα χέρια σας, το τιμόνι της Εκκλησίας σε καιρούς δύσκολους και πονηρούς, προς Δόξαν Θεού και του λαού! Δαπανάστε και λιώνετε για τον κόσμο που πεινά και διψά πνευματικά… Σας ευγνωμονώ για το χέρι που μου δώσατε, γιατί στηρίξατε την υποψηφιότητά μου για την θέση του Μητροπολίτη Ιερισσού. Παρακαλώ τον Θεό γρανιτένια να σας δίνει την υγεία. Μιλώντας για τον  Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ευχαριστώ τον σεπτό γέροντά μου Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο, τον λυγερό κορμό και λεβεντόψυχο μωραΐτικο πλάτανο. Ομολογώ ειλικρινώς ότι δεν θα απολάμβανα την ώρα και την ημέρα αυτή αν ο Άγιος Μαντινείας δεν με στήριζε με την μαρτυρία του».
Ο νέος μητροπολίτης ευχαρίστησε την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία τον τίμησε με την τιμία ψήφο της, καθώς και τους Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο, Πατρών Χρυσόστομο και τον Καισαριανής κ. Δανιήλ. Επίσης ευχαρίστησε την αδελφή του Ρεβέκα, τους κληρικούς, μοναχούς και μοναχές της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και τον λαό της Τρίπολης, ζητώντας όσους στεναχώρησε κατά την διακονία του να τον συγχωρέσουν.

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, με φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση, απευθυνόμενος στο πνευματικό του παιδί ανέφερε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μεγάλη τιμή από πλευράς Θεού και εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και αγαλλίαση που ένιωσαν όλοι για την ύψιστη τιμή που αναλαμβάνει, ενώ δήλωσε "επτάπηχυς" και του ευχήθηκε "να ζήσεις, να ευαριστήσεις το λαό και να αποδειχθείς άξιος στην Μητρόπολη που σε στέλνει ο λαός. Πάς σε ένα τόπο που είναι ευλογημένος και κατασπαρμένος από τα κόκκαλα των Πελοποννησίων. Και το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να κάνεις μνημόσυνο σε αυτούς τους ανθρώπους. Πας στην Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, φεύγεις από ένα μικρό Άγιος Όρος και πηγαίνεις στο Μεγάλο Άγιο Όρος".
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος πρόσφερε τέλος ένα εγκόλπιο που είναι αφιερωμένο στους πολιούχους της Τρίπολης στο νέο Μητροπολίτη και του είπε ότι η καρδιά τους θα είναι πάντα μαζί του και έκλεισε με τη συμβουλή "να φοβάσαι το Θεό και να ντρέπεσαι το λαό"....Απαντώντας ο νέος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος τον διαβεβαίωσε για δύο πράγματα "ό,τι εποιήσαμεν εδώ μαζί θα το πράξω και στη νέα Μητρόπολη και ότι η λεβεντιά των Πελοποννήσιων θα μεταφέρεται πάντοτε και στη Μακεδονία και παρακαλώ το Θεό να μη μου πάρει την ταπεινοσύνη" και τόνισε πως αν δεν ήταν ο Μαντινείας ο ίδιος δεν θα ήταν τίποτα...


Την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Λαρίσης Ιγνάτιος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Σύρου Δωρόθεος, Ζιχνών Ιερόθεος, Πατρών Χρυσόστομος... Κοζάνης Παύλος, Γόρτυνος Ιερεμίας, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Ιλίου Αθηναγόρας, Λαγκαδά Ιωάννης, Νικοπόλεως Χρυσόστοος και ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ.
_____________________________________________________________
Με πληροφορίες από το http://www.agioritikovima.gr