Την ώρα που το σημαιοστολισμένο «Θωρηκτό Αβέρωφ» ήταν το επίκεντρο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κυριαρχούσαν οι μαύρες σημαίες.
Την ώρα, που το «Θωρηκτό Αβέρωφ» ήταν το επίκεντρο για τον εορτασμό των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τους νικηφόρους για την Ελλάδα Βαλκανικούς Πολέμους, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κυριαρχούσαν εικόνες βίας.
Εικόνες, που μόνο επετειακές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Δακρυγόνα, χημικά, συλλήψεις και άγριο ξύλο. Και όχι μόνο αυτό. Το γεγονός της ανενόχλητης εισβολής και μόνο στο κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αναδεικνύει την εικόνα διάλυσης και παρακμής, που επικρατεί στη χώρα. Η εικόνα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ να προσπαθεί να πείσει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από το Υπουργείο και αυτοί να τον γιουχάρουν προκαλεί θλίψη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιβλητικό σχηματισμό των 17 πολεμικών πλοίων έξω από τον όρμο του Φαλήρου, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου.
Σίγουρα τα αιτήματα των εργαζομένων είναι δικαιότατα, αφού, η κυβέρνηση Παπανδρέου και με υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο τους είχε υποσχεθεί την ναυπήγηση 2 υποβρυχίων, που όμως πλέον «κόβονται» λόγω Τρόικας.
Η νικηφόρα κατάληξη των βαλκανικών πολέμων επέφερε σημαντικές αλλαγές για την Ελλάδα. Η επέκταση των συνόρων έφερε νέα οικονομικά δεδομένα και ανάπτυξη για τη χώρα μας. Εμπορικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα καθώς και τα νησιά της Λήμνου, των Ψαρών, της Σαμοθράκης, της Θάσου, της Λέσβου και της Χίου έδωσαν νέα πνοή στην Ελλάδα.
Ας ελπίσουμε οι αγώνες του μικρού εκείνου κράτους να μην ξεχαστούν και παρασυρθούν από τη δίνη της οικονομικής κρίσης και της εθνικής απογοήτευσης. Άλλωστε όποιο έθνος λησμονεί την ιστορία του, αφανίζεται και μνήμες αυτές, μπορούν και πρέπει να μας εμπνεύσουν.