Νέο θερμό επεισόδιο Τουρκίας- Συρίας με ανταλλαγή πυρών μέσα σε διάστημα 48 ωρών.
Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σκληρό μήνυμα προς τη Δαμασκό, νέο θερμό επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες.
Βλήμα πυροβολικού από το συριακό έδαφος έπληξε μεθοριακή περιοχή της Τουρκίας για δεύτερη φορά το τελευταίο 48ωρο. Η οβίδα έπληξε το χωριό Γιαγλιάνταγι, κοντά στην Αλεξανδρέττα, στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ με τη σειρά της, η Άγκυρα έπληξε θέσεις στη συριακή επικράτεια.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο με τη Συρία, ωστόσο ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση με τη Δαμασκό δεν είναι μακριά από τη σφαίρα της πραγματικότητας. Παράλληλα, προειδοποίησε σήμερα υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το να δοκιμάσει κανείς την αποτρεπτική δυνατότητα της Άγκυρας θα ήταν ένα «θανάσιμο λάθος».
«Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος, αλλά ούτε είμαστε μακριά από αυτόν. Αυτό το έθνος έχει έρθει εδώ που βρίσκεται σήμερα έχοντας περάσει διηπειρωτικούς πολέμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, υιοθετώντας ένα επιθετικό ύφος κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ε.Ε. ζητά από την Τουρκία αυτοσυγκράτηση

Την ίδια ώρα η Ε.Ε. κάνει έκκληση στην Άγκυρα «να ρίξει τους τόνους». Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. αρμόδια για εξωτερικές σχέσεις Κάθριν Αστον ζήτησε χθες από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά το επεισόδιο. «Το επεισόδιο αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις τραγικές συνέπειες από την επέκταση της συριακής κρίσης στις γειτονικές χώρες» και κάλεσε τις συριακές αρχές «να βάλουν αμέσως τέλος στη βία» και «να σεβαστούν πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών χωρών».