"Αν δε φεύγαμε θα γινόταν στην Ευκαρπία... της Κερατέας"! Τα λόγια αυτά δημάρχου του νομού Θεσσαλονίκης περιγράφουν την κατάσταση που υποστηρίζουν ότι έζησαν οι αυτοδιοικητικοί, σήμερα το πρωί, στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης. >>>

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, κατά την διάρκεια επεισοδίων, μεταξύ συνεργείων που προσπάθησαν να αρχίσουν τις εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ και κάποιων που "εμφανίζονται ως κάτοικοι της περιοχής" -όπως λένε οι δήμαρχοι- εκτυλίχθηκαν... σκηνές απείρου κάλους: Βρισιές, απειλές, σπρωξιές και λίγο έλειψε να πέσει και ξύλο!
Τις καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ, Δημήτρη Γαλαμάτη αλλά και άλλων δημάρχων και αυτοδιοικητικών φορέων. 
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη διαπράττονται ποινικά αδικήματα, αυτεπάγγελτα διωκόμενα, για τα οποία οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να πάρουν θέση. «Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε εμείς την παρέμβασή τους. Οι αρχές ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν» είπε.

Μπουτάρης κατά ΣΥΡΙΖΑ
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε δείγμα φασισμού τις αντιδράσεις, όταν αυτές στοχεύουν στην επιβολή απόψεων των μειοψηφιών οι οποίες δεν υπολογίζουν τη νομιμότητα. 
«Η παρουσία των βουλευτών Κουράκη και Χαραλαμπίδου επιβάλει στο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του: ήρθαν μόνοι τους ή η στάση αυτή αποτελεί επιλογή του κόμματός τους», ρώτησε ο κ. Μπουτάρης, που έκανε λόγο για συστηματική παραπληροφόρηση των φορέων που οδηγούν τους κατοίκους να αντιδρούν χωρίς ουσιαστικό λόγο.
«Αν ήμουν μόνος μου θα καλούσα τα ΜΑΤ, όπως έκανα και σε παρόμοια περίπτωση στο Δημαρχείο», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 


"Μας άφησαν έκθετους"
Ο κ. Δανιηλίδης κατήγγειλε ότι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων βρίσκονταν εκεί συνδικαλιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν έκαναν το παραμικρό για να αποκλιμακωθεί η ένταση. «Αν δεν φεύγαμε θα μπορούσαμε να έχουμε οδομαχίες. Κάποιοι έχουν λάβει πολιτική επιλογή και επιζητούν να χυθεί αίμα. Παρόντες ήταν και άνθρωποι από κοινοβουλευτικά κόμματα και γνωστά άτομα από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» σημείωσε.
Για τον πρόεδρο της ΠΕΔ, αυτοί που προκαλούν τα επεισόδια δεν είναι η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής. Όπως είπε, πίσω από την κινητοποίηση «βρίσκονται συγκεκριμένοι άνθρωποι, κομματικοί, πολιτικοί και συνδικαλιστικοί σχηματισμοί και παρατάξεις». 

¨Η θα γίνει ο ΣΜΑ ή θα κλείσει ο ΧΥΤΑ
Η κατάσταση θυμίζει μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα. Οι κάτοικοι του Λαγκαδά -και ειδικά της περιοχής Μαυροράχη- βλέπουν τις υποσχέσεις της πολιτείας να μην υλοποιούνται. Τεράστιοι τράκτορες περνούν, καθημερινά, από την περιοχή τους, για να μεταφέρουν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ χωρίς να γίνεται ο διαχωρισμός, αφού δεν λειτουργεί ΣΜΑ. 
Ουσιαστικά ο ΧΥΤΑ έχει μετατραπεί σε μια νέα χωματερή -που, τουλάχιστον, λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο- καθώς ο πλήρης σχεδιασμός της διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης έχει ναυαγήσει: Ούτε Σταθμός Μεταφόρτωσης κατασκευάζεται, ούτε εργοστάσια καύσης, ούτε μονάδες διαχωρισμού και ανακύκλωσης. Πολύ περισσότερο, ακόμη κι αυτοί που φωνάζουν για την κατασκευή του ΣΜΑ, δεν κάνουν το παραμικρό για να φθάσει ο κόσμος στο σημείο να επαναχρησιμοποιεί αντικείμενα και να μειώσει τις ποσότητες απορριμμάτων. Κανένα σχέδιο κομποστοποίησης δε λειτουργεί, πέρα από κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες συγκεκριμένων δήμων...
Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, επανέλαβε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει απόφαση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εξέλιξη του έργου κατασκευής του ΣΜΑ. «Αν η κατάσταση συνεχιστεί κι αύριο, την επομένη θα κλείσουμε τον ΧΥΤΑ και όχι για λίγο. Είμαστε αποφασισμένοι για όλα» τόνισε.

"Θα χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ"
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρη Γαλαμάτη, ο κίνδυνος απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ είναι τεράστιος. Κι εδώ που τα λέμε, ποια διαχειριστική αρχή θα... συνεχίσει να παρακαλά τις ελληνικές αρχές να πάρουν χρήματα για να κατασκευάσουν ένα έργο που, σε άλλες χώρες, θα θεωρούνταν, ήδη, παρωχημένο; 
«Σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή νομική χαραμάδα μέσα από την οποία μπορεί να δει κανείς το σταμάτημα του έργου. Είναι ένα έργο που δεν έχει την παραμικρή σκιά. Δυστυχώς, λόγω των αντιδράσεων αυτών, η περίπτωση της απένταξής του από την κοινοτική χρηματοδότηση, η έγερση από την πλευρά του εργολήπτη απαιτήσεων λόγω της καθυστέρησης κατασκευής αλλά και η επιβολή κυρώσεων σε λειτουργούς της Αυτοδιοίκησης επειδή το έργο δεν έχει κατασκευαστεί, βρίσκονται σήμερα πάνω στο τραπέζι», είπε ο κ. Γαλαμάτης.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι την ερχόμενη Κυριακή λήγει το χρονοδιάγραμμα του έργου, μετά από την παράταση ενός χρόνου που είχε λάβει. Με απλά λόγια, η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας τινάζεται στον αέρα και τις συνέπειες θα τις... λουστεί όλος ο νομός Θεσσαλονίκης...

Υπό κατάληψη ο ΣΜΑ
Από το πρωί, ο χώρος που πρόκειται να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ τελεί υπό κατάληψη, από κατοίκους και φορείς των περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση των δημάρχων και φορέων να αρχίσουν, σήμερα, οι εργασίες, όμως, οι κάτοικοι τους... πρόλαβαν: Εμπόδισαν τα μηχανήματα της εργολαβικής εταιρείας να προχωρήσουν στην κατασκευή του ΣΜΑ.
«Το έργο αυτό δεν πρόκειται να κατασκευαστεί. Ζητούμε να μην κατασκευαστεί ο ΣΜΑ Ευκαρπίας λόγω του γιγάντιου μεγέθους του. Να γίνει άμεσα ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός που να προβλέπει πολλούς και μικρούς ΣΜΑ, ώστε να μην υπάρχει αδικία σε βάρος μιας συγκεκριμένης περιοχής» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Μιχάλης Σπάσος, εκπρόσωπος του Δικτύου των 50 Συλλόγων και Φορέων που τάσσονται κατά της κατασκευής και χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Εκτός των δημάρχων που είναι υπέρ του έργου, στο ΣΜΑ βρέθηκε το πρωί και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος. Επανέλαβε ότι στηρίζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και είναι κατά του Σταθμού Μεταφόρτωσης. «Είμαστε ενάντια σε αυτούς που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Στηρίζω την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων. Ο δήμαρχος δεν μπορεί όμως να παρανομεί» δήλωσε.