Για αλλού τα κακαρίσματα κι... αλλού γενούν οι κότες! Για τον κίνδυνο να χαθεί το έργο της κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Ευκαρπία περίμεναν ν' ακούσουν δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι άκουσαν ότι κινδυνεύει η επένδυση του μετρό! >>>


Μαύρα μαντάτα έφερε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, που βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ελλάδα και, σήμερα, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκης. Ήρθε εδώ προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες επιτάχυνσης της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνον για τη χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής ΣΜΑ στη Νέα Ευκαρπία, αλλά και για το έργο κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης!
Απογοητευμένος και μάλλον ανήσυχος εμφανίστηκε ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο οποίος επιστρέφοντας στην Αθήνα μέσα σε λίγους μήνες, διαπίστωσε ότι ελάχιστα έχουν γίνει, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να "βουλιάζουν". Το μόνο παρήγορο είναι ότι προανήγγειλε άλλο 1,5 δισ ευρώ μέσω της ανακατανομής των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά φωτογραφίζοντας κυρίως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου, που καθυστερεί τις εντάξεις έργων, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί καμία ολιγωρία, την ώρα μάλιστα που η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Συνολικά, ο κ. Γιοχάνες Χαν έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για 40 από τα 180 μεγάλα έργα, τα οποία έχουν "κολλήσει"! Στα έργα αυτά αντιστοιχούν περίπου 7 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ ευρώ αφορούν στους αυτοκινητόδρομους, για τους οποίους υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορούν να προχωρήσουν από τη στιγμή που στήθηκε ο Μηχανισμός Επιμερισμού Κινδύνων.
Το έτερο... καμπανάκι κινδύνου αφορούσε στα υπόλοιπα 3 δισ ευρώ που πρέπει να απορροφήσει η Ελλάδα έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, στόχος που σύμφωνα με τον Επίτροπο είναι μάλλον ανέφικτος, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι με τη συμπλήρωση του 9μηνου έχουν απορροφηθεί μόλις 700 εκατ. ευρώ!
Να λοιπόν, που δικαιώνεται ο Γ. Α. Παπανδρέου! Λεφτά υπάρχουν. Απλά, εμείς, δεν κάνουμε μια, έτσι, με το χέρι μας, να τα πάρουμε!