Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της τρόικας πιέζουν όχι μόνο για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και για περαιτέρω διαθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων. >>>



Συζητούνται θέματα αποζημιώσεων, η διευθέτηση χρόνου εργασίας και ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου υπολογισμού των κατώτατων ορίων, που κρίνονται ως προαπαιτούμενα από την τρόικα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Για το ωράριο, αναζητείται φόρμουλα υιοθέτησης ευέλικτων μορφών, που δεν θα επηρεάζουν το χρόνο απασχόλησης, αλλά θα επιμηκύνουν τη λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, έχει κατατεθεί πρόταση, η οποία επιτρέπει στον εργοδότη να απασχολεί περισσότερες ώρες έναν εργαζόμενο για συγκεκριμένο διάστημα και λιγότερες ώρες για ένα αντίστοιχο διάστημα. Για το διάστημα που εφαρμόζεται το μέτρο δεν θα δίνονται χρήματα για υπερωριακή απασχόληση.

Για τα κατώτατα όρια η τρόικα ζητεί κατάργηση των τριετιών, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει πλαφόν ανώτερης αύξησης. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, ασκούνται έντονες πιέσεις για περαιτέρω μείωση, είτε μέσω περιορισμού του ύψους, είτε από την περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης.