Νέα δικαστική τροπή παίρνει η υπόθεση με «πρωταγωνιστή» τον Μάρκο Καραμπέρη που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος που κατηγορείται για υποθέσεις εκβίασης και τοκογλυφίας. >>>

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Κυριακούλη στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής", Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα ποινικής συνδιαλλαγής για έναν από τους φερόμενους ως συνεργάτες του επιχειρηματία και βασικούς κατηγορουμένους(τον Δ. Λαμπάκη, 54 χρόνων), ο οποίος προτίθεται να αποζημιώσει τα θύματά του.
Είναι η πρώτη φορά που στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης επιτρέπεται να ξεκινήσει ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής και αφορά στα αδικήματα της απάτης και της τοκογλυφίας. 
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δ. Κυριακούλη, αρχικά η αίτηση του 54χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη είχε απορριφθεί με εισαγγελική διάταξη. Ωστόσο οι συνήγοροι του επιχειρηματία επανήλθαν με το ίδιο αίτημα, το οποίο έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το υπ' αριθμόν βούλευμα 1156/2012(αν και στην εισήγησή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η κρινόμενη περίπτωση δεν αφορά ποινική διαφορά αμιγώς οικονομικού περιεχομένου όπου και απουσιάζει το στοιχείο της βίας, ούτε το προτασσόμενο στοιχείο στην αξίωση για προστασία έχει εν προκειμένω αμιγώς περιουσιακό στοιχείο, όπως ρητά διακηρύσσεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου»). 
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, όμως, τελικά έκρινε ότι ο εισαγγελέας που απέρριψε το αίτημα για ποινική συνδιαλλαγή έσφαλε «αποστερώντας στον κατηγορούμενο μη νόμιμα την άσκηση μιας υπερασπιστικής ευχέρειας που δυνατόν να καταλήξει σε ιδιαίτερα ευνοϊκή του μεταχείριση ως προς τα αδικήματα αυτά επί εντελούς ικανοποίησης των παθόντων».