Αγεφύρωτες φαίνεται ότι γίνονται οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου ως πρόωρο το αίτημα να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Τόκιο.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, στο Τόκιο, ο Γερμανός υπουργός τόνισε πώς όσο εκκρεμεί η έκθεση της τρόικας, «δεν επιτρέπεται να διατυπώνουμε εικασίες», ερχόμενος έτσι σε ανοιχτή κόντρα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανειλημμένα συνηγόρησε για επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος για την Αθήνα.

«Λόγω της έλλειψης ανάπτυξης, της πίεσης των αγορών και των ήδη καταβαλλόμενων προσπαθειών, είναι αναγκαίος λίγο περισσότερος χρόνος», δήλωσε η Λαγκάρντ στη συζήτηση του BBC, στην οποία συμμετείχε και ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι οι πρόωρες εικασίες για αλλαγή των όρων όσον αφορά στη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, θα προκαλούσαν σύγχυση στις αγορές και θα συνέβαλαν στην απώλεια αξιοπιστίας της πολιτικής.

Η Ελλάδα – είπε ο Σόιμπλε – έχασε πολύ χρόνο μέσα στη χρονιά, π.χ. λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, και θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας.